Кандидат СНСД-а за начелника Источне Илиџе

Вујичић: Градња урбаног дијела и центра Источне Илиџе, уз рјешавање комуналних проблема

  • Извор: СРНА
  • 25.09.2024. 08:51

Кандидат СНСД-а за начелника општине Источна Илиџа Мирослав Вујичић истакао је да је на подручју ове локалне заједнице неопходно урадити детаљне урбанистичке планове како би се градио урбани дио и центар на садашњем локалитету Казнено-поправног завода Кула према насељу Младице, те рјешавати животна питања грађана, као што су инфраструктурни и комунални проблеми.

"Сада на подручју Источне Илиџе имамо раздвојене цјелине које нису повезане – Касиндо, Војковићи, Младице, Крупац и Добриња. Мој план развоја јесте да се направе детаљни урбанистички планови и да градњу уз ентитетску линију помакнем у централни дио општине", изјавио је Вујичић Срни.

Вујичић је навео да планира да, ако му грађани укажу повјерење, у договору са Владом Републике Српске изгради потпуно нову затворску јединицу "Кула".

"Идеја ми је да помакнемо затвор `Кула`, али не у Калиновик, као што се некада планирало, већ да се направи нова затворска јединица на простору `Економије` како би затвор остане на подручју Источне Илиџе", рекао је Вујичић.

Вујичић о проширењу сарајевског аеродрома: Обуставићемо радове на сваком милиметру земље у Српској!

Вујичић о проширењу сарајевског аеродрома: Обуставићемо радове на сваком милиметру земље у Српској!

Према његовим ријечима, изградњом новог затвора добило би се од 50 до 60 дунума слободног простора на којем би се подигао урбани дио и центар општине, чиме би развој Источне Илиџе који се тренутно ослања на федерално Сарајево био преусмјерен према насељу Младице и простору гдје има слободне земље.

Он је нагласио да се мора улагати у изворске капацитете и резервоарска постројења, што до сада није радила Источна Илиџа, те истакао да изворишта на подручју општине као што су Крупац и Матића Врело нису пуштена у систем, што захтијева хитно рјешавање, посебно када се узме у обзир да је ове године било суше, а да су се становници ове локалне заједнице снабдијевали са изворишта са подручја Источног Новог Сарајева.

"Источна Илиџа у овом облику егзистира од 1996. године, након потписивања Дејтонског мировног споразума, када смо са подручја западне Илиџе прешли у њен источни дио, односно на садашње четири мјесне заједнице – Војковићи, Кула, Касиндо и Добриња, које постоје на овом подручју", навео је Вујичић.

Додик: Вујичић ће стајати на бранику Републике Српске

Додик: Вујичић ће стајати на бранику Републике Српске

Он је истакао да је српски народ изашао на територију која је припала Републици Српској, гдје су се организовали и у ових скоро 30 година, изградили своје домове и створили услове за живот, а да тај тренд развоја, изградње и смјештаја није пратило руководство општине Источна Илиџа.

Кандидат СНСД-а за начелника општине рекао је да и након три деценије локална управа нема функционалну и властиту зграду, већ је подстанар у Казнено-поправном заводу Кула, те нагласио да су то елементарне ствари који се требају рјешавати.

Он је нагласио да је смјештај институција прва ствар која се мора реализовати, те додао да је српско становништво Илиџе напустило најљепшу алеју у БиХ и региону.

"Напустили смо и паркове и хотеле и спортске центре и још увијек нисмо, захваљујући нераду претходних гарнитура, дошли ни близу степена урбаног развоја као што је била пријератна Илиџа, а била је међу најљепшим општинама у бившој Југославији", истакао је Вујичић.

Божовић смијенио потпредсједника СО Источна Илиџа јер га неће подржати на изборима

Божовић смијенио потпредсједника СО Источна Илиџа јер га неће подржати на изборима

Он је рекао да, ако постане начелник Источне Илиџе, планира уређење обале Касиндолског потока и изградњу шеталишта и алеја као што је било на Илиџи прије Одбрамбено-отаџбинског рата, како би ова локална заједница била препознатљива.

Према његовим ријечима, несхватљиво је да се актуелни начелник Источне Илиџе више бави политиком, него рјешавањем животних проблема грађана и да је због својих политичких ставова и ставова његове партије направио вјештачку баријеру између општине и Владе Републике Српске, па чак и сусједних општина у којима СДС није на власти.

Вујичић сматра да је овакав приступ било којег начелника веома лош, те да се начелници локалних заједница не смију бавити политиком иако су их кандидовале политичке партије.

"Када будем начелник моја намјера је да се бавим рјешавањем животних питања грађана Источне Илиџе, а не политиком. Бавићу се рјешавањем инфраструктурних и комуналних проблема", нагласио је Вујичић.

Вишковић: Влада ће заштити своје грађане и територију у општини Источна Илиџа

Вишковић: Влада ће заштити своје грађане и територију у општини Источна Илиџа

Говорећи о сарадњи са институцијама, он је навео да она мора постојати, како са републичким, тако и са оним на заједничком нивоу, као и да је сулуда било каква политичка баријера усљед припадност различитим партијама, јер се то рефлектује на живот грађана.

"Нас је мало да би било ко форсирао или протежирао било какву партијску политику", поручио је Вујичић и истакао да свако има своје опредјељење, али када су грађани и рјешавање њихових проблема у питању, ту не смије бити разлике.

Вујичић је навео и проблем недостатка паркинг мјеста на Добрињи, те лошу организацију комуналног предузећа и одвоза смећа.

"Бирачи су имали прилику да виде како функционише СДС-ова власт дуги низ година, са различитим начелницима, а у посљедњих осам година је то Маринко Божовић, када се ништа није радило на Источној Илиџи", истакао је Вујичић.

Каповић Соломун: Струка и знање се не уважавају приликом вођења Града Бањалука

Каповић Соломун: Струка и знање се не уважавају приликом вођења Града Бањалука

Он је додао да је актуелни начелник за осам година имао на располагању скоро 100 милиона КМ, а да се не види да су средства уложена у инфраструктуру ове локалне заједнице.

Вујичић је рекао да живот не траје 300 година, те поручио грађанима да не губе четири по четири године у изборним циклусима, већ да се увјере у оно што је очигледно, да инвестициони циклуси трају мјесец дана пред локалне изборе и након тога администрација потпуно спава или функционише за и због себе.

"Ово је прилика грађанима Источне Илиџе да изаберу просперитет, напредак или да остану слијепа улица која су били, нажалост, посљедњих 30 година", поручио је Вујичић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.