Јапан

Невин провео у затвору 58 година: Шеф полиције се поклонио човјеку у знак извињења

  • Извор: Телеграф
  • 22.10.2024. 10:56

Шеф у полицији Јапана лично се извинио и поклонио човјеку који је провео 58 година у затвору због злочина који није починио.

Ивао Хакамада (88) чекао је погубљење више од 50 година, прије него што је ослобођен у поновљеном суђењу прошлог мјесеца.

Детаљи масакра: Дјевојчица се крила у купатилу, дјечак убио мајку, оца, браћу и сестре

Детаљи масакра: Дјевојчица се крила у купатилу, дјечак убио мајку, оца, браћу и сестре

Окружни суд у Шизууки закључио је да су полиција и тужитељи сарађивали како би измислили и подметнули доказе против бившег боксера и да су употријебили насиље како би га присилили на признање. Такајоши Тсуда, шеф полиције префектуре Шизуоке, посјетио је Хакамаду у његовом дому како би му се лично извинио.

Стојећи испред господина Хакамаде, Тсуда се дубоко наклонио и рекао: "Жао нам је што смо вам узроковали неизрециву бол и терет током чак 58 година. Ужасно нам је жао."


Хакамада, који је у лошем здравственом стању, одговорио је: "Шта значи имати ауторитет... Када имате моћ, не би требало да гунђате."

Хидеко Хакамада, деведесетједногодишња сестра која је била уз свог брата током цијелог правног процеса и сада живи с њим, захвалила је полицијском шефу што их је посјетио. Рекла је новинарима да нема смисла жалити му се након свих ових година јер Тсуда "није био укључен у случај и посјетио их је само по својој дужности".

Чедомир Јовановић завршио у болници: Мора хитно на операцију

Чедомир Јовановић завршио у болници: Мора хитно на операцију

Подсјетимо, Хакамада је осуђен на смрт 1968. године. Проглашен је кривим за убиство супруге и њихово двоје дјеце и свог бившег шефа. Избјегао је погубљење због дуготрајног поступка жалби. Провео је у затвору 27 година када је одбијена његова прва жалба.

Друга жалба, коју је 2008. поднијела његова сестра, одобрена је 2014. године и наређено је поновно суђење. Хакамада је постао свјетски рекордер јер нико није тако дуго чекао на извршење смртне казне као он.

Током новог суђења појавила су се питања око одјеће умрљане крвљу за коју су истражитељи рекли да припада њему, а пронађена је више од годину дана након његовог хапшења . Анализом је утврђено да узорци крви не припадају Хакамади, а панталоне које су тужитељи приложили као доказ биле су му премале.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.