Хрватска

Пленковић: Питајте СОА да ли је ХДЗ издајничка странка

  • 16.10.2024. 14:31

Иако је хрватска безбједносно-обавјештајна агенција (СОА) саопштила да нема доказа да кампању актуелног предсједника Републике финансирају Руси, хрватски званичници остају при ставу да је политика Зорана Милановића проруска, и антиукрајинска, а премијер те земље Андреј Пленковић каже да би СОА требало да се изјасни и о томе да ли је ХДЗ велеиздајничка странка, како их је назвао Милановић.

Предсједник хрватског парламента Гордан Јандроковић каже да Милановић континуирано износи ставове који су проруски, а контраукрајински.

"Који су његови мотиви то не знамо. Али да је то тако и да он ту заиста одскаче од 95 одсто предсједника и премијера земаља чланица НАТО и ЕУ, то је истина. Зашто то чини - то питајте њега, то ће он морати да објасни", рекао је Јандроковић.

Нова препуцавања у Хрватској због Русије: Милановић на удару, траже да се укључи и тајна служба

Нова препуцавања у Хрватској због Русије: Милановић на удару, траже да се укључи и тајна служба

Јандроковић је то рекао коментаришући извјештај СОА достављен на захтјев предсједника парламентарног одбора Ранка Остојића, а као одговор на питање да ли Руси финансирају предсједничку кампању.

Према извјешају СОА достављеном Одбору за унутрашњу политику на захтјев Ранка Остојића (СДП) нема доказа да кампању актуелног шефа државе финансирају Руси.

"Извјештај је стигао и одговор је негативан. СОА је дала категорички негативан одговор да нико не финансира предсједника", рекао је Остојић новинарима након јучерашње сједнице парламентарног одбора.

Остојић је рекао и да одговор СОА сасвим довољно говори о томе на који начин се понашају они који говоре и шире такве информације.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је упитао Остојића да ли је СОА провјеравала да ли су ХДЗ-овци велеиздајници, како их је називао Милановић.

"А да ли је СОА провјеравала јесмо ли ми велеиздајници, да ли је проверавала јесмо ли бриселски намјесници, да ли је провјеравала јесмо ли ми нацистичка странка. Нека друг Остојић пише о томе СОА", рекао је Пленковић синоћ уочи сједнице Председништва ХДЗ-а.

Потпредсједник Владе Хрватске Бранко Бачић оценио је да политика коју заступа предсједник Републике Зоран Милановић у великој мјери одступа од онога што је Хрватска давно означила као своје стратешке циљеве, а што је Милановић и сам прокламовао у вријеме када је био премијер.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.