Макарска

Видиковац у Хрватској носиће име Србина, мјештани се буне

  • Извор: Слободна Далмација
  • 25.10.2024. 15:08

У склопу фестивала „Модро и зелено“ одржаног прије мјесец дана, у Макарској је други пут организована додјела „Награда Милана Младеновића“ коју је установила Задужбина Милана Младеновића из Београда, а која се од 2019. сваке године додјељује на Миланов рођендан 21. септембра, пише Слободна Далмација.

Тада је публику развеселила најава Града Макарске према којој ће плато на полуострву Осејава ускоро носити име "Видиковац Милана Младеновића", чиме ће се Миланов "Круг" ширити и даље.

Пројект видиковца којим ће се одати почаст српском музичару чија је мајка била Макарка, већ се реализује па је тако из Града стигла најава како су ауторке овог рјешења талентоване архитекткиње Бранка Јурас и Морана Остојић.

„Према ријечима ауторки, концепт идејног решења за видиковац произлази из нераскидиве везе Милана Младеновића са Макарском и текста пјесме бенда Екатарина Велика - Круг.

Пацијент из Фоче транспортован за Београд, два из Требиња за Бањалуку

Пацијент из Фоче транспортован за Београд, два из Требиња за Бањалуку

Замишљен је као мјесто на којем се сусреће човјек с природом и самим собом. Круг је клупа израђена из метала, димензија три метра. Избором материјала и ослањањем на затечену хрид, природни амбијент се не нарушава, већ се у њега суптилно интервенише.

Обојен плавом и окружен зеленом Осејавом твори чаробну „Модро и зелено“ комбинацију. Радујемо се реализацији овог пројекта који слави спој умјетности, природе и заједнице“, казали су из Града Макарске.

Међутим, ова најава није баш развеселила Макаране који су се побунили коментарима јер наведени плато на Осејави као и целу шуму више од 20 година уређује пензионисани Макаранин Озрен Миочевић, који је радни век провео као изврстан кувар, а који баш ту волонтерски троши свој труд, време и новац, поправља клупе, сади цвеће и брине о природи.

Какво нас вријеме сутра очекује

Какво нас вријеме сутра очекује

„Ништа против особе коју желите да почастите видиковцем, али он није ни близу заслужна особа која би добила то мјесто! Барба Озрен својим рукама брине о целом том делу Осејаве и једина је особа која тамо заслужује своје име и да остане вечно записано! Задњих 20 година тај човек неуморно брине о Осејави, а не рокер којег за Макарску повезује само да му је мајка одавде и да је овде проводио лета. Шта је он добра направио за наш град? Колико знам – ништа“, мишљење је које дели један део мештана.

„Идејни аутор овог видиковца који га је голим рукама израдио и уредио је господин Озрен Миочевић у име природе (стене) умјетности и заједнице. Молим Град да се не кити туђим перјем“, само је дио коментара суграђана.

„Проблем нашега града увијек је био што смо тражили потврде вриједности ван њега, а не у у њему. Ево опет, славимо некога кога заправо ни не познајемо, а не оног који то збиља завређује!“

Бањалучанин оптужен за пљачке кладионица и маркета

Бањалучанин оптужен за пљачке кладионица и маркета

„Лично немам ништа против Младеновића и спомена на њега, али мислим да су Макарску неки људи више задужили својом појавом. Не знам јесте ли свесни да је са Јоском Вусиом отишла задња легенда града. Шиме Лафер одлично изгледа на риви, Јоска ‘видим‘ на клупи испред биоскопа како храни голубове, Смиљу на скалама од пијаце, а Фисту ди крпа мреже на Арбуну“, још један је од коментара.

„Цијела Осејава вапи за основним уређењем и дугорочним старањем, а одлучили сте да интервенишете на дјелу о којем се годинама брине вриједни члан наше заједнице, искључиво својим ресурсима. Нећете од нашег скромног Озрена чути да се буни, али Граду не би требало да буде циљ да руши позитивне иницијативе грађана за трунку медијске пажње и коментаре набијене националном нетрпељивошћу. Палац доле за искривљене људске вредности.“

„Свака част талентованим архитекткињама, само Град за ово стварно није требало да их ангажује и плаћа. Господин Озрен Миочевић је по Осејави толико тога сам направио и уредио па тако и овај видиковац. Идеја кружне клупе ми је занимљива, али од плавог метала никако не припада овом мјесту. Јако се визуално одбија од околине. Пуно би се боље уклопила зелена дрвена клупа. Мислим да је ово важан дио нашег града и требало је да питате грађане свиђа ли им се ова идеја или не“, поручили су Макарани.

Раде Шербеџија оперисан

Раде Шербеџија оперисан

Након што су Макарани на Фејсбук страници Града изразили своје незадовољство и јавно, именом и презименом, дали до знања да је Миочевић једини заслужан за уређени видиковац, новинари Слободне Далмације разговарали су са скромним и повученим Макаранином.

Како каже, на Осејави већ 23 године поправља клупе и камене степенице и сади цвијеће и то из гушта и због Макарана и туриста.

„Знао сам да се нешто спрема јер сваке године мијењам пукнуте даске на клупама, али недавно су први пут то направили дјелатници градске фабрике. Граду сам говорио да на потезу од хотела 'Осејава' до плаже Нугал поставе бар двије до три канте за отпатке, али ништа од тога, па сам их сам поставио јер туристи немају гдје да баце боце или папириће. Мене не занимају ни титуле ни слава, већ све радим за добробит града и грађана и, наравно, природе“, рекао је Миочевић који иначе и испред своје зграде на Горинки сади цвеће, а стабла увијек украси поводом божићно-новогодишњих празника, пише Слободна Далмација.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.