РХМЗ

Ево када врх воденог таласа стиже у Србију

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2024. 21:59

Очекује се да врх воденог таласа Дунава стигне код Бездана 25/26. септембра, а код Новог Сада 27/28. септембра, речено је данас на ванредној седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Југослав Николић, дипломирани метеоролог истакао је да су стручне службе Републичког хидрометеоролошког завода са посебном пажњом пратиле и прате метеоролошку и хидролошку ситуацију у средњој Европи и у Србији, која је посљедица утицаја циклона, у медијима названог Борис, и с тим у вези редовно обавјештавају надлежне органе и јавност.

На екстремност поменутог циклона кључно су утицале рекордно високе температуре Средоземног и Црног мора, као и неуобичајена путања и просторно велике размјере самог циклона који је, дјелимично стациониран, условљавао обилне падавине током четири дана (од 12. до 16. септембра) над угроженим подручјем средње Европе: од Аустрије, Чешке, Јужне Пољске, Словачке, Мађарске, до источне Румуније.

Сијевали ножеви због жене: Посвађала се браћа

Сијевали ножеви због жене: Посвађала се браћа

"У већини мјеста пало је између 150 и 300 mm кише. Ове падавине условиће, наредних дана, већи пораст водостаја на Дунаву, без обзира на даље повољне метеоролошке прогнозе када су у питању екстремне падавине до краја мјесеца", наводи Николић.

Границе редовне одбране од поплава су већ достигнуте на потезу Бездан - Нови Сад, а врх таласа очекује се код Бездана 25/26. септембра, а код Новог Сада 27/28. септембра при водостајима испод границе ванредне одбране од поплава, додаје он.

Сви субјекти система одбране од поплава, заједно са РХМЗ, прате континуирано ситуацију и предузимају све мјере како би се избјегле потенцијално штетне посљедице.

Драгутин и његов син Томислав погинули код Венеције

Драгутин и његов син Томислав погинули код Венеције

У овој ситуацији РХМЗ ће обезбиједити и ванредна мјерења протицаја на профилима Бездан, Нови Сад и Смедерево.

"Извршили смо и анализу везану за топљење снијега. Усљед пораста температуре у средњој Европи, у наредних седам до 10 дана интензивно ће се топити сњежни покривач на Алпима. Топљење снијега неће утицати на додатно повећавање водостаја Дунава, али ће продужити период трајања великих вода, који се у Србији очекује до краја септембра. То опет додатно намеће потребу повећане будности свих субјеката одбране од поплава. У првој декади октобра очекује се постепено благо опадање водостаја на Дунаву", навео је Николић.

Према сезонским изгледима времена у октобру се очекује топлије и просјечно кишно вријеме. Средња температура ваздуха се прогнозира у интервалу од 11 до 14 степени, што је за један степен изнад вишегодишњег просјека.

У октобру се падавине очекују у интервалу од 40 до 70 mm, а на планинама до 80 mm.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм