Тренд за сваку осуду

Имућнији родитељи траже од директора школа да им шаљу задатке које ће дјеца имати на тестовима

  • Извор: Курир
  • 11.10.2024. 22:30

Завладао нови тренд који је за сваку осуду: Имућнији родитељи почели да траже од директора појединих школа да им шаљу задатке које ће деца имати на тестовима!

У Србији, а прије свега Београду, завладао је нови тренд који је за сваку осуду: поједини имућнији родитељи од директора неких школа захтијевају да им дан прије теста, тј. контролног, доставе питања или задатке које ће њихово дијете имати. А све то како би од свог сина или кћерке створили лажног одликаша, што да не и вуковца.

Онда ти директори користе своје пријатељске односе са одређеним наставницима да дођу до циља. Уколико с неким наставницима не могу да се договоре, изврше притисак на њих, који из неког разлога морају да им се повинују. И тако дјеца добијају све на тацни. Не од свакога, наравно!

Велике поплаве у светом граду - вода носи све пред собом

Велике поплаве у светом граду - вода носи све пред собом

Ако је овога било и раније, сада је почело да се озбиљно шири. Поставља се питање какве то генерације стварају родитељи, али и директори и наставни кадар који на то из овог или оног разлога пристају. Ваља подсјетити и да се током онлајн наставе коју је изњедрила епидемија вируса корона број одликаша на крају осмог разреда повећао у односу на вријеме прије короне. Након свега, да ли би требало да чуди што је сваки осми свршени основац носилац Вукове дипломе?!

"То је срамно и неприхватљиво! Ако ми младе људе формирамо преварама, мућкама и учимо их да на тај начин долазе до успјеха, па то је нешто најгоре за ово друштво. Предлажем да се директорима и наставницима који се бавим овим прљавим пословима да отказ или чак да се одузме лиценца“, истакао је за Курир Милорад Антић, предсједник Форума средњих стручних школа и потпредсједник Синдиката радника у просвјети Србије.

Зашто је Илон Маск својој компанији дао име Тесла

Зашто је Илон Маск својој компанији дао име Тесла

Додаје да се не може формирати друштво на бази поклањања оцјена и датих тестова.

"Родитељи уче дјецу да дођу до циља не бирајући средства и повређујући друге људе. Директори и наставници који то раде уопште нису за образовно-васпитни процес. Вјерујем да они који то чине имају неке привилегије и бенефите. Какве генерације можемо да изњедримо ако их учимо преварама? Сутра ће и они тако учити своју дјецу. Стварамо генерације које ће се и у будућности бавити преварама и које неће знати да размишљају на прави начин“, нагласио је.

Каже да није ни чудо колико имамо вуковаца и одликаша након короне када им је све било максимално олакшано. 

"Било је и поклањања оцјена и свега, а сада имамо ову скандалозну ситуацију која не смије да постоји у друштву“, јасан је.

Таква дјеца имаће мање знања, а друга ће бити дискриминисана, сматра Добривоје Марјановић, предсједник Уније синдиката просветних радника Србије.

Домаћину Љубиши украли 21 јагње

Домаћину Љубиши украли 21 јагње

"Наставник сам, али сам и родитељ, никада ми није пало на памет да такве ствари радим. То је бесмислено! Надам се да, и ако то постоји, да је то у неком минималном облику. Могуће да се дешава, исто као што је била могућа и куповина диплома, продаја тестова за малу матуру. Људи који чине такве ствари треба и да одговарају, онај ко зна за то, треба да пријави полицији“, навео је Марјановић.

Каже да то није педагошки приступ и родитељи не би требало да чине то јер не чине услугу свом дјетету. 

"Омогућиће им тренутно да мање ради, а школовање треба да се своди на стицање знања“, каже он.

Социолог Бојан Панаотовић: Родитељи праве мекушце од дјеце

За социолога Бојана Панаотовића ова појава је ужасавајућа.

"Родитељи који врше притисак на директоре, наставнике и професоре прво би требало да имају у виду да чине медвјеђу услугу својој дјеци зато што онај ко није прошао регуларни процес школовања или који је купио диплому, тај неће бити кадар да буде добар професионалац у било чему. На страну то што је неморално, насилнички, вулгарно и нездраво пријетити људима у било ком смислу. Прва ствар која је лоша и рђава управо је за ту дјецу, јер живот неће најављивати провјере знања, живот ће истрести то пред наше очи, онако како логика живота то налаже. Новцем можете купити много тога, али психолошку стабилност, здраву личност, доброг професионалца не можете новцем да обезбиједите. Родитељи ће направити само мекушце и социјалне инвалиде од своје дјеце“, каже он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: