Најпознатији бескућник у Београду

Никола је од богаташа постао бескућник: Љетовао у Италији, зимовао у Швајцарској, сада данима не једе

  • Извор: Стил Курир
  • 12.10.2024. 10:50

Никола Вранић је данас најпознатији бескућник у Београду. Како је бивши балетан, дечко који обећава, дијете академских грађана, завршио на улици?

"Родитељи су ми све пружили. Имали смо велики стан на Новом Београду. Они су у једном моменту одлучили да тај стан продају како би купили два мања стана и мени дали један да се осамосталим. То се нешто одужило. Када су продали тај стан, вратили неке дугове, они су купили станчић у Хиландарској улици (центар Београда) и мени су на руке дали око 15.000 евра.

За 16 мјесеци ја сам потрошио око 50.000 евра. Како? Одлучио сам прво да изнајмим неки луксузни стан у Београду, али да буде празан. Ту сам купио неки музички уређај, опремио све да буде топ... Једну кирију нисам платио и ја сам завршио на улици“, испричао је Никола у подкасту код Оље Црногорац.

Ђацима Електротехничке школе Приједор треће мјесто на такмичењу НАСЕ у Паризу

Ђацима Електротехничке школе Приједор треће мјесто на такмичењу НАСЕ у Паризу

Он је испричао како се забављао са дјевојком која је исто била имућна. Они су заједнички трошили новац који нису имали, новац њихових родитеља. Каже да је путовао у Будву са једном кесом, а да је тамо куповао све што му је требало. Тада је још радио као балетан, али све паре које је зарађивао или добијао од родитеља, он је трошио. Није му било у интересу да обрће новац, те је одлучио да троши до неке извјесне суме. Тада му је остало око 12.000 евра, и умјесто да купи неки стан у Борчи, он је те паре спискао, пише Стил.

Никола не крије да је почео да пије, те да је престао и да ради и одао се алкохолу. Када му је отац умро, он је остао на улици.

„Има једна анегдота, сад ми је смијешна. Човјек ми је пришао на улици и пито ме: 'А шта је вама?' Ја сам у том тренутку плакао на улици. Кажем му да сам бескућник, све му објасним како је и шта. Он ме погледа и каже да ми не вјерује и да тако обучен сигурно изводим неки перформанс! Камо лијепе среће да је перформанс“, испричао је Никола.

Опустошена кућа Есме Реџепове у Скопљу

Опустошена кућа Есме Реџепове у Скопљу

Да старе навике тешко умиру, доказ је Николин стил облачења. Његова мајка била је професорка француског, а отац геофизичар. У породичној кући слушала се опера. Вранић је често путовао, љетовао је у Италији, зимовао у Швајцарској, нема гдје није био. Данас, ипак, зна само за улицу.

„Ишао сам с пријатељима у Црну Гору јер нам се јео банана фрапе, а онда нам досади море, па одемо на Жабљак. Ако сам хтио пасту, ишао сам у Италију, и све тако. Пио сам умјерено и квалитетно. Хранио се по добрим ресторанима. Уживао“, сјећа се Никола.

Није јео данима

„Било је периода кад нисам јео по 3-4 дана. Ушао бих у пекару и питао да ли имају неко пециво да је остало од јуче. Има добрих људи, дају. Дају и по неким ресторанима оброке“, искрено каже Никола.

Трагедија у Бугарској: Чувени рокер се срушио и умро на сцени!

Трагедија у Бугарској: Чувени рокер се срушио и умро на сцени!

Ипак, на питање зашто никада није покушао да се запосли и изнајми неки "собичак", каже да је дуго времена мислио да је то "испод части", а и вјероватно би све брзо потрошио – признаје да "не умије с новцем".

„Послије толико година на улици, промијени се човјек. Све бих промијенио. Треба овако, људи треба много да размишљају о животу као таквом, да није лак, да је баш оно што кажу латице ружа или трње. И можда боље овако него путем латица, латице на вјетру одлепршају. И да, сматрам да људи заиста треба доста да читају. Зато има култних романа. Да иду у позоришта и да имају поред себе особу која их разуме, то је веома битно. Да не буду сами. Самоћа убија. Самоћа дефинитивно урушава човјека и онда му се јављају црне мисли. Чак постаје и зао“, рекао је Никола на крају разговора.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:30 Тајне музеја

    '' Тајне музеја

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)