Велики успјех

Ђацима Електротехничке школе Приједор треће мјесто на такмичењу НАСЕ у Паризу

  • Извор: СРНА
  • 12.10.2024. 10:24

Ученици приједорске Електротехничке школе Ива Драгојевић, Дејан Станојевић и Владан Вукота освојили су треће мјесто на такмичењу у прављену апликација о свемиру које широм свијета организује америчка свемирска агенција НАСА, од којих је једно одржано почетком мјесеца у Паризу.

Све троје су ученици четвртог разреда, смјер техничар информационих технологија, а њихов тим освојио је и посебну награду као омиљена екипа међу 15-ак тимова из Француске и афричких земаља, који су учествовали у 48-часовном хакатону.

Дејан Станојевић рекао је Срни да су сви били задивљени што су тако млада екипа и што долазе са ових простора, јер су остали учесници запослени људи или студенти виших циклуса студија, а једино они средњошколци.

Послије удара урагана Милтон у земљи се стварају огромне рупе

Послије удара урагана Милтон у земљи се стварају огромне рупе

Направили су "три де" интерактивну веб-апликацију "Орбитоскоп" у којој је приказан соларни систем са опцијом да се убрзају кретања, да се прикаже реалан распоред димензија, макета која није реална, али даје бољи увид у тај распоред тијела. Ту је и камера 360 степени која даје могућност да се приђе планети, падајући мени са основним информацијама и кратким описом планете.

"Направили смо приказ пратећих објеката око Земље. Тај дио је најбитнији. Три објекта смо приказали помоћу база података и употребе формула и исцртали орбите. Направили смо промотивни видео који објашњава шта апликација ради и пријавили рад за глобално оцјењивање које се одржава онлајн и у којем може учествовати сваки учесник ових локалних такмичења, без обзира на пласман", навео је Дејан.

Он је додао да је један од параметара био кориштење вјештачке интелигенције уз навођење извора.

Огласио се МУП Србије о хапшењу због пријетњи родитељима мале Данке

Огласио се МУП Србије о хапшењу због пријетњи родитељима мале Данке

"Ми, на примјер, никад раније нисмо радили у три-џеј-ес технологији, то је библиотека за `Јава скрипт`, тако да нисмо знали који хостинг подржава то, па смо вјештачку интелигенцију користили да нас усмјери како да хостујемо своју апликацију", каже Дејан.

Владан Вукота сматра да је предност "Орбитоскопа" што је прилагодљив наставним плановима и програмима средње и виших разреда основне школе, да НАСА приказује свемир у реалним димензијама и да су то онда огромна пространства, а овдје је све умањено па се може лакше сагледати.

"Све је на једном мјесту и све је визуелно прилагодљивије за човјека да разумије. Требало би нам времена да то усавршимо јер има много ситница које треба дорадити. Рачуница је велика, велики су бројеви, велики је број података и због тога споро ради, па би се то морало на неки начин пресложити, наћи начин како да се све прикаже, а да што ефикасније ради", појаснио је Владан.

Хрватска изгубила дио своје најпознатије плаже: За све је ''крив'' циклон Борис

Хрватска изгубила дио своје најпознатије плаже: За све је ''крив'' циклон Борис

Вођа тима Ива Драгојевић каже да је "Орбитоскоп" демо верзија апликације око 80 одсто завршена, колико и сматра да се могло урадити за два дана, а да је, као и свака апликација, подложна промјенама и дорадама.

"За ову би нам можда требало седам до 10 дана активног рада да се комплетира. Имали смо пет минута да је представимо жирију. Двоје је програмирало, једно спремало говор, презентацију и писање пријаве за глобално оцјењивање на којем ће радови 10 екипа бити одабрани као овогодишњи глобални побједници", појашњава Ива.

Она истиче да је, осим резултата, веома корисно што су имали прилику да се упознају са људима из агенције НАСА, са Беркли универзитета и из великих интернационалних стартап асоцијација, те са студентима и инжењерима из области у вези са ИТ сектором и са истраживањем свемира.

Поново активне СМС преваре: Ако добијете овакву поруку, не отварајте је

Поново активне СМС преваре: Ако добијете овакву поруку, не отварајте је

Млади програмери захвалили су за велику подршку Развојној агенцији "Преда" и за финансијску помоћ за реализацију овог путовања Градској управи, "Водоводу", Националном парку "Козара", Шумском газдинству и Дому за старија лица "Дринић", као и фирми "Ист код" за даровану опрему.

Такмичење у прављену апликација о свемиру "НАСА спејс ап 2024. челенџ" одржано је у Паризу од 4. до 7. октобра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:30 Тајне музеја

    '' Тајне музеја

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.