Молимо за јединство и саборност српског народа

Патријарх Порфирије: Што се више приближавамо Богу, ближимо смо једни другима

  • 08.06.2024. 10:28

Нема бољег мјеста за сабирање и саборовање и за почетак сваког доброг и благословеног дјела осим дома Божијег, рекао је Његова светост патријарх српски Порфирије који је у Храму Светог Саве на Врачару служио молебан за Републику Српску и Србију чиме је почео Први свесрпски сабор.


"Сабрали смо се у најважнијем дому српског народа, посвећеном Светом Сави да се помолимо за јединство духовно, саборност и за мир", рекао је патријарх окупљенима у храму.

Први Свесрпски сабор: ''Један народ, један Сабор - Србија и Српска''

Први Свесрпски сабор: ''Један народ, један Сабор - Србија и Српска''

Он је истакао да је друго име за Цркву је сабор, а сабрани у цркви "смо једно са Богом, а онда смо сви једно међу собом".

"Што се више приближавамо Богу ближимо смо једни другима, а када се удаљимо од Бога и Цркве удаљимо се и једни од других и као појединци и као народ", истакао је српски патријарх и додао да је сабирање у природи православног народа.

Патријарх је указао да су се Срби, кад год су наши преци градили храмове, сабирали и крстили са три прста, у име Оца, Сина и Светог Духа што је темељ српског јединства и самосвијести.

"Сабирамо се у једно да бисмо дарове од Бога употријебили у славу Божију. Не сабирамо се против било кога него се сабирамо за добро, најприје свих, а онда и свих око нас", рекао је српски патријарх.

Ђурђевић Стаменковски за АТВ: У судбоносним тренуцима за српски народ нисмо савили кичму, нисмо поклекли

Ђурђевић Стаменковски за АТВ: У судбоносним тренуцима за српски народ нисмо савили кичму, нисмо поклекли

Само онда када Срби знају ко су, када чувају и његују православни начин живота, вриједности, слиједе Косовски завјет, добро знају ко су и зато су способни да разумију једни друге, али и оне другачије, да их поштујући прихватају онаквим какви јесу, да у миру живе међу собом и са другима.

"Молим вас све, који сте овдје, али и који нас чују, будимо јединствени и сложни, градимо мир са свима. Црква не прави разлику међу својом дјецом", истакао је патријарх и подсјетио да Црква све позива да дођу у дом Божији, дом Светог Саве.

Кроз вијекове, независно од државних и политичких граница, гдје год постоји народ, постоји нит који повезује овај народ, а то су, како је рекао, православна вјера и СПЦ.

"Константа и гарант, како у прошлости, тако у будућности, јесте жива православна вјера коју ни за шта нисмо мијењали и која нас је очувала неизмијењене. Када орканске буре прете да претворе у прах и пепео позивамо све на духовно јединство, мир", нагласио је српски патријарх.

Он је присутне позвао да се на славу града Београда, на Спасовдан, окупимо у литији с моштима Светог Аве Јустина Ћелијског и призову благослов за сав српски народ.

Молебан за Републику Српску и Србију

Молебан за Републику Српску и Србију

Молебану су присуствовали предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједници скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Ана Брнабић, премијер Радован Вишковић и Милош Вучевић, министри у двије владе, представници Срба из региона.

Присутни су и бројни вјерници који су дошли да се помоле за Српску и Србију и за сав српски народ да живи у слози и миру.

Делегација из Републике Српске, предвођена предсједником Републике Милорадом Додиком, послије молебана састала се са Његовом светости у Патријаршијском дому поред Храма. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм