Забрињавајуће подрхтавање у Поморављу

Сеизмолог упозорава: Активности у Србији се повећавају

  • Извор: Мондо.рс
  • 04.07.2024. 08:58

Тло у Јагодини тресло се невјероватних осам пута за само два мјесеца, тачније од почетка маја до почетка јула. Иако је ријеч о слабијим потресима, од којих се најјачи (2,6 степени) по Рихтеру десио прије тачно мјесец дана, сеизмолози кажу да овакво понашање тла може да нам указује на одређене промене у блиској будућности.

Почетком маја мјесеца Јагодину је погодио земљотрес јачине 1,6 степени по Рихтеру и иако је ово потрес који не може да изазове штету на објектима или угрози људске животе, показало се да представља увод у читав низ слабијих земљотреса, а само у јуну било их је чак шест!

Први потрес био најјачи

Први јунски земљотрес се десио 3. јуна, био је јачине 2,6 степена по Рихтеру, са епицентром у Кончареву. И други, 10. јуна, био је у Кончареву и јачине 2 степена по Рихтеру. Наредни се десио три дана касније, 13. јуна, јачине 2,3 са епицентром на истом мјесту, а истог дана се догодио још један, мало слабији, 2,1 степени по Рихтеру са епицентром у Великом Јовановцу.

Већ 30. јуна догодила су се још два потреса, јачине 2,2 и 1,9 степена.

Скандал на Вимблдону! Украјинка изгубила меч, па све шокирала потезом према противници!

Скандал на Вимблдону! Украјинка изгубила меч, па све шокирала потезом према противници!

Са првим данима јула, током ноћи између уторка и сриједе Јагодина се тресла јачином од 2,3 степени, што је други најјачи земљотрес у овом крају за мјесец дана.

Сеизмолошкиња Славица Радовановић примијетила је на основу тих удара да се сеизмика у овом простору одржава на прилично ниском нивоу, али и открива да се сеизмичка активност у Србији повећава, и самим тим повећава се број слабих земљотреса.

Наводи и да смо прије имали више земљотреса испод магнитуде 2 а да их је сада више изнад 2.

Повећава се сеизмичка активност

Да би нам објаснила шта се дешава на простору у и око Јагодине, подсјећа да је 2021. године и у Младеновцу била серија слабих земљотреса, након чега је дошло до затишја, али се сеизмичка активност премјестила.

Шта рећи на ово: Рита Ора прошетала без грудњака!

Шта рећи на ово: Рита Ора прошетала без грудњака!

"Тамо је наступило затишје, а сеизмичка активност се, условно речено, премјестила на јужне крајеве, у јужне делове Шумадије, па смо имали више земљотреса 2022. код Трстеника, да би 2023. године број земљотреса у читавом том простору порастао. Сјетимо се да смо те 2023. имали најјачи земљотрес код Петровца на Млави", подсјетила је она

Према њеним ријечима, сеизмичка активност се посљедњих неколико година повећава, па се од 2015. године лагано повећава број земљотреса.

Најављене непогоде: Стигле СМС поруке упозорења - ово обавезно избјегавајте!

Најављене непогоде: Стигле СМС поруке упозорења - ово обавезно избјегавајте!

"Број слабих земљотреса лагано расте, да би се 2022. године и догодило неколико у том централном простору Србије - Крагујевац, Јагодина, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Младеновац. У том простору су се десила и два земљотреса магнитуде четири. Прошле године је била магнитуда 4 код Ћићевца. Значи, лагано је почело од већег броја слабих земљотреса. Притом, сеизмичка активност је прије била испод 2, а сада је више од 2, при чему су се догодили и земљотреси, као онај у децембру 2023. који је био магнитуде 4, а код Крагујевца је био 3, 6. Дакле, сеизмичка активност у том простору се лагано подиже", објаснила је сеизмолошкиња.

Очекује се јачи земљотрес преко 4 степена по Рихтеру

Она је подсјетила да је и код Кладова био земљотрес магнитуде 4, и објаснила да и Јагодину и Ћићевац, повезује један велики систем расједа којим се сеизмичка енергија преноси из простора Јадрана преко Динарида на Карпатобалканиде.

Језива сцена: Аутобусу отказале кочнице, људи искакали из возила!

Језива сцена: Аутобусу отказале кочнице, људи искакали из возила!

"Видјећемо шта ће се дешавати, али ако овај број земљотреса, чак и на овом нивоу магнитуде 2, настави да се увећава, онда био то био сигнал да би се у том простору - Крагујевац, Свилајнац, Јагодина, Младеновац, до Хомољских планина, како зовемо тај простор Шумадије, могао догодити земљотрес магнитуде 4, а да ови слаби земљотреси и њихово појављивање само сугеришу да је се сеизмичка активност стално у порасту и да ће се неминовно једног тренутка догодити јачи земљотрес - прецизирала је Славица Радовановић.

Акумулација велике енергије

На питање да ли са више овако слабијих земљотреса сеизмичка енергија може да се ослободи, па да не дође до јачег потреса, наводи да не може, јер су земљотреси тако малих магнитуда такозвани вишак.

"Замислите да имате чашу са рупицом у горњој зони. Енергија се толико накупила па она ту помало и прелива, с тим да ће у једном тренутку, када ње буде било превише, она из чаше прелити. Кад станете на лед, нећете пропасти одмах, него се прво чује пуцкетање ту и тамо, а тек онда када се сви догађаји саберу, акумулирају, догоди се главни догађај. Тако и ово. Ти мањи земљотреси свједоче да су они дио простора у коме се акумулира велика енергија", објаснила је она.

Америчка амбасада признала: Санкције ипак удар и на основна људска права, на мети и банке

Америчка амбасада признала: Санкције ипак удар и на основна људска права, на мети и банке

Она је додала да се дешава да има доста малих земљотреса, а онда се деси велики, али да има и модела да се около епицентра великог земљотреса дешавају потреси, а ту гдје ће се догодити јак, не дешава се ништа.

"Такав је био случај са земљотресом у Црној Гори. У свим околним просторима даљим, па све ближим, сеизмичка активност се подизала и било је магнитуде 3, магнитуде 4, а у Црној Гори се ништа није дешавало. Онда се догодио форшок 9. априла, који је био само сигнал да ће се јак земљотрес десити касније и десио се 15. априла главни. Имате такву ситуацију, када је у зони земљотреса затишје. Може да се деси и да свуда има доста малих земљотреса, а онда се у неком простору прогусти њихов број, па буде јачи. Просто је немогуће рећи који модел је за неки простор. Наши земљотреси, као Свилајнац, а и сви наши јаки земљотреси су имали форшокове, а то значи претходне ударе."

Ураган погодио Јамајку, кренуо према Мексику

Ураган погодио Јамајку, кренуо према Мексику

Подсјетила је и да када се десио земљотрес на Копаонику, да је сеизмичка активност почела 1977. године.

"Године 1979. се десио у Црној Гори, и тај доток, та прерасподјела сеизмичке енергије од Црне Горе се покренула и био је јачи земљотрес 1979. магнитуде 5, да би тек у мају 1980. био главни удар. И у Свилајнцу смо имали мјесец дана прије главног удара у априлу 1983. имали земљотрес који је неке објекте и оштетио. Ми смо, рецимо, и код Гружанског језера имали једну серију од 40 слабих земљотреса годину дана пре краљевачког. Послали смо тада и упозорење да је повећан број земљотреса. Онда се смирило, а негдје се сакупило, па се послије годину дана догодио земљотрес у Краљеву. Рекли бисмо изнебуха, али ниједан није био изнебуха", закључила је сеизмолошкиња.

Према њеним ријечима, ако се тресе неколико пута Јагодина, не мора да значи да ће се баш у њој догодити јак земљотрес, већ у ширем простору.

Ако овако настави да се тресе...

"Има ту један већи простор који ограничавају Велика Морава, Западна Морава на северу до Младеновца, гдје се сеизмичка активност посљедњих година подигла. Ако се кроз мјесец дана овако настави, да се ту и тамо дешавају тако слаби земљотреси, па почну и чешће да се дешавају, то би могао бити знак да ће бити јаког земљотреса у условно речено непосредној будућности, а та непосредна будућност можда буде годину дана", навела је она и додала да је немогуће рећи ког дана, чак и ког мјесеца ће се догодити:

Спасавање редова Бајдена, расте Трампова предност

Спасавање редова Бајдена, расте Трампова предност

"Једини начин је добра градња, у складу са прописима, и праћење активности."

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера