Њих 36 пружиће помоћ

Спасиоци из Србије кренули у угрожена подручја у БиХ

  • Извор: Телеграф
  • 06.10.2024. 07:35

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испратио је јутрос из Управе за ванредне ситуације у Београду ватрогасце-спасиоце из Београда, Новог Сада и Крагујевца, који ће се спојити на граничном прелазу Мали Зворник са остатком Специјалистичког тима МУП-а, а затим упутити у поплавом и клизиштима погођена подручја Босне и Херцеговине.

- Пет сати је и девет минута, као што смо најавили, одавде испред сједишта Сектора за ванредне ситуације за град Београд Министарства унутрашњих послова крећу наши Специјалистички тимови за спасавање за Босну и Херцеговину. Као што смо изјавили, по налогу предсједника Србије Александра Вучића који је јавно исказао спремност Србије да помогне Босни и Херцеговини у овом тешком тренутку када је БиХ задесила природна катастрофа, послије огромних поплава и клизишта, гдје је било и људских жртава и велике материјалне штете, а такође и на основу писма које је премијер Милош Вучевић упутио органима Босне и Херцеговине, гдје је још једном исказао спремност Србије за помоћ - рекао је министар Дачић.

Он је истакао да се Република Србија, односно Сектор за ванредне ситуације МУП-а свега неколико минута након што је Босна и Херцеговина званично затражила помоћ, одмах огласио и понудио Босни и Херцеговини да помогне у свему што је неопходно.

Дјечак убица испричао како је починио масакр у ''Рибникару'' - Желио сам да извршим овај чин

Дјечак убица испричао како је починио масакр у ''Рибникару'' - Желио сам да извршим овај чин

- У овом моменту крећу наши специјалистички тимови, односно 36 припадника наших Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила који чине тимови из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ваљева и Ужица и људи из сједишта Сектора за ванредне ситуације. Такође, јавно предузеће "Србијаводе" као члан Републичког штаба за ванредне ситуације упућује два багера, као прву помоћ БиХ, а ми смо исказали и спремност да помогнемо за све остало што је потребно, ако треба још инжењерских машина, багера, камиона, али и хеликоптера за спасавање - истакао је министар Дачић.

Министар Дачић рекао је да ће српски тимови бити упућени у рејон Јабланице, односно гдје органи БиХ одреде да је најкритичније у одређеном тренутку.

Исповијест Суада и Џенане који су изгубили девет чланова породице у поплавама: Остали смо без свега, свеједно нам је

Исповијест Суада и Џенане који су изгубили девет чланова породице у поплавама: Остали смо без свега, свеједно нам је

- Још једном да поновим, да је Србија одмах реаговала послије упућивања позива од стране БиХ, послије свега неколико минута, и као што видите, већ послије неколико сати наше екипе крећу на пут. Желим им срећан пут и успјешан рад, да спасу што више могу људских живота и да помогну Босни и Херцеговини да што прије изађе из ове велике природне и елементарне катастрофе. Одавде из Београда крећу тимови из Београда, Новог Сада и Крагујевца који ће се спојити са тимовима из Ужица и Ваљева у Малом Зворнику, одатле ће кренути у БиХ. Ми ћемо их такође у Малом Зворнику сачекати када се врате - казао је министар Дачић.

Министар је поручио припадницима Сектора за ванредне ситуације да својим учинком у БиХ представе Србију на најбољи могући начин.

Ово је храбра мајка која је пливала кроз бујицу како би спасила своју кћерку

Ово је храбра мајка која је пливала кроз бујицу како би спасила своју кћерку

- Рекао сам свим момцима који полазе да ово није само мисија која се заснива на њиховом послу за који су се школовали и за који раде, а то је Сектор за ванредне ситуације и спасавање људи, већ на неки начин јесте и дипломатска мисија, односно да они представљају цијелу Републику Србију на најбољи могући начин - казао је министар Дачић.

(Фото: МУП Србије)

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.