Професор међународних односа

Трифковић: ''Мирдита' заказана на Видовдан да би Србима 'пукао филм'

  • Извор: СРНА
  • 19.06.2024. 10:03

Професор међународних односа Срђа Трифковић оцијенио је у изјави за Срну да је фестивал "Мирдита, добар дан", који под плаштом културне размјене пропагира независно Косово, заказан управо на Видовдан у Београду да би Србима "пукао филм" и да би били приказани као народ који треба довести у ред интервенцијом међународне заједнице, те да овај фестивал треба забранити.

Трифковић указује да то што се међу спонзорима фестивала налазе Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша и Рокфелер фондација говори само за себе, јер "нема те гадости и прљавштине на простору бивше Југославије у протеклих 30 година у којој Сорош није учествовао".

"А што се тиче Рокфелер фондације, не морамо ићи даље од њеног учешћа у припремању Украјине за рат против Русије, када је издашно помагала интензивну бандеризацију Украјинаца у правцу русофобије и братоубилачког рата", навео је Трифковић.

Он напомиње да и то што је амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил недавно попио кафу са "неоусташом и србомрзитељем" Динком Грухоњићем у кафеу Новосадског универзитета указује да су "и Рокфелер фондација и Сорош и америчка Влада, у истом врзином колу".

Вујичић: Санкције примјер гажења демократије и америчке каубојске политике

Вујичић: Санкције примјер гажења демократије и америчке каубојске политике

"Нема никакве разлике између господина Хила, Сороша и клана Рокфелер – сви они желе ликвидацију Републике Српске, признање независног Косова од Србије, аутономију са правцем ка државности, не само Војводине, него и Санџака и десрбизацију Срба и њиховог преваспитавања у духу западне постмодерне, оличене у паради срама, трансџендеризму и свим осталим гадостима које нам се сервирају са Запада", каже Трифковић.

Он сматра да фестивал "Мирдита, добар дан" треба забранити.

"Пре свега, зато што нарушавају уставни поредак Србије, јер доводе у питање њен суверенитет, територијални интегритет и правни поредак, а као друго, из безбедносних разлога, јер узнемирују грађане, изазивају тензије и стварају атмосферу нетрпељивости, што им је уосталом вазда и циљ", рекао је Трифковић.

Он сматра и да манифестација попут ове не би могла да буде одржана ни у једној другој пријестоници региона, осим у Београду.

Трифковић је рекао да би било немогуће да се, на примјер, у Приштини одржи манифестација на дан самопроглашене косовске независности 8. фебруара која би пропагирала повратак такозваног Косова под сувереност и уставно-правни поредак Србије или да у Загребу Српско национално вијеће или Митрополија загребачко-љубљанска организују манифестацију под називом "Вратимо Републику Српску Крајину“.

АТВ одговорила на санкције: Нећете нас ућуткати како год се звали

АТВ одговорила на санкције: Нећете нас ућуткати како год се звали

"Замислите да се у муслиманском Сарајеву одржава манифестација под називом 'Република Српска – суверена и своја на своме' на којој би се активно пропагирало одвајање Српске и, као што је (предсједник Републике Српске Милорад) Додик предложио у свом недавном говору, раздруживање са чистим рачунима и без лоших осећања једних према другима. Наравно да је сваки од наведених примера на ивици научне фантастике и потпуног надреализма", навео је Трифковић.

Према његовим ријечима, једино у Србији и у Београду могуће је да се већ годинама одржавају манифестације које пропагирају став да је Косово независна и суверена држава коју Србија напокон треба да призна као такву, као и да српско културно благо на Косову и Метохији није српско него "косовско“.

"И то, као што су навели у више наврата на тим својим шоу хепенинзима, да треба да се прихвати став да је свако проглашавање Високих Дечана или Грачанице или Богородице Љевишке за српско културно благо, у ствари безочно својатање косовског блага од једне етничке заједница. То је скандалозно", оцијенио је Трифковић.

Новаковић Бурсаћ: Проширење санкција безуспјешан наставак притиска на Српску

Новаковић Бурсаћ: Проширење санкција безуспјешан наставак притиска на Српску

Поводом чињенице да је оваква манифестација заказана на један од најзначајнијих српских празника – Видовдан, Трифковић каже да је циљ био да се добије пропагандистичко оружје против Срба.

"Они хоће да Срби на крају полуде, да им пукне филм и да реагују на начин који ће бити употребљен као пропагандистичко оружје да покажу да су Срби неурачунљиви и психопате и да их треба довести у ред кроз интервенцију међународне заједнице. То је једини и искључиви циљ изабраног датума", закључио је Трифковић.

Фестивал "Мирдита“ одржава се у Београду од 2014. године, а овогодишње заказивање одржавања на Видовдан, па помјерање фестивала на 27. и 29. јун, јавност у Србији протумачила је као отворену провокацију.

Неколико министара у Влади Србије затражило је забрану манифестације, а предсједник Привременог органа Београда Александар Шапић поручио је да градска управа неће дати ниједну дозволу за њено одржавање на јавном простору.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм