У Њујорку

Договорен састанак Зеленског и Трампа: ''Драги Доналде, јавите ми ако сте у граду''

  • Извор: Индекс
  • 27.09.2024. 07:07

Бивши амерички предсједник и кандидат за предсједника Доналд Трамп састаће се данас с украјинским предсједником Володимиром Зеленским, након више дана током којих се говорило да је тај сусрет мало вјероватан. Републикански предсједнички кандидат најавио је сусрет који би се требао одржати у његовом Трамп Торњу у Њујорку.

Зеленски се налази у САД-у како би учествоаво на Генералној скупштини УН-а и један је у низу страних функционера који су се жељели састати с Трампом у посљедњим седмицама прије избора 5. новембра. Трампова одлука да се састане с украјинским шефом државе услиједила је након неколико дана у којима су функционери кампање и људи блиски бившем предсједнику назначили да је такав састанак мало вјероватан.

Трамп је на својој друштвеној мрежи Трут Сошал (Truth social) подијелио мејл који је наводно упутио Зеленски. "Бисте ли, молим вас, били тако љубазни да ову поруку предсједника Зеленског пренесете предсједнику Трампу?", почиње мејл

Трамп: Дајемо милијарде Зеленском, он одбија договор

Трамп: Дајемо милијарде Зеленском, он одбија договор

"Драги Доналде, надам се да сте добро. Сјећам се телефонског разговора с вама - стварно је био добар. Сви ми у Украјини желимо завршити сукоб с праведним миром. Због тога морамо тежити да се међусобно разумијемо и будемо у контакту. 

Прије неколико дана затражили смо састанак с вама и стварно желим чути ваше мишљење директно и из прве руке. Знаш да увијек с великим поштовањем говорим о свему што је везано уз вас и тако треба бити. Могу бити у Њујорку у петак, што би било добро вријеме за сусрет.

Иран стоји иза покушаја убиства Трампа?

Иран стоји иза покушаја убиства Трампа?

Вјерујем да је важно да имамо лични контакт и да се разумијемо 100 посто. Јавите ми ако сте у граду у то вријеме, стварно бих волио да се наш сусрет одржи, као дио наших настојања да окончамо овај сукоб на праведан начин. С поштовањем, Володимир", наводи се. 

Трамп критиковао милијарде долара помоћи Кијеву

"Као што знате, Зеленски је затражио сусрет са мном. Састаћемо се сутра око 9:45 у Трамп Торњу", потврдио је Трамп касније на конференцији за новинаре. Трамп је више пута рекао да би зауставио сукоб Русије и Украјине "у 24 сата", али никада није појаснио на који начин.

Посљедњих мјесеци посебно је критичан према милијардама долара америчке помоћи Кијеву у сукобу против Москве, те је позвао Европу да "се помакне". Зеленски се већ састао са одлазећим предсједником Џоом Бајденом и потпредсједницом и демократским кандидатом Камалом Харис.

Пратите нас и путем Вибера