Кандидат за предсједника САД

Трамп: Дајемо милијарде Зеленском, он одбија договор

  • Извор: Агенције
  • 26.09.2024. 08:00

Републикански кандидат за америчког предсједника Доналд Трамп оптужио је Володимира Зеленског да "одбија да склопи договор" о завршетку рата, што представља досад најексплицитнију Трампову критику начина на који је украјински предсједник водио рат.

"Ти градови су нестали, а ми настављамо давати милијарде долара човјеку који је одбио да склопи договор, Зеленском. Не постоји ниједан договор који не би био бољи од ситуације коју тренутно имате. Имате земљу која је избрисана, није је могуће поновно изградити”, рекао је Трамп током предизборног скупа у Минт Хилу у Сјеверној Каролини.

Овај иступ долази у вријеме док на Капитол Хилу расте бијес републиканаца према Зеленском. У Представничког дому републикански делегати покушавају истражити која су средства америчких пореских обвезника отишла за подршку безбједности украјинског предсједника док је путовао у Пенсилванију, пише CNN, преноси Индекс.

Иран стоји иза покушаја убиства Трампа?

Иран стоји иза покушаја убиства Трампа?

Истовремено, републикански сенатори упозоравају Зеленског да се држи подаље од америчке унутрашње политике након што је Ј. Д. Ванса, Трамповог потпредсједничког кандидата, назвао "прерадикалним" у интервјуу који је објављен прошлог викенда.

Зеленски је на скупштини УН упозорио свјетске челнике “да ће Руси интензивирати нападе на украјинску енергетску инфраструктуру, укључујући нуклеарне електране”.

Трампова реакција се чинила равнодушном.

"Сваки пут кад би дошао у нашу земљу, отишао би са 60 милијарди долара. Он је вјероватно најбољи трговац на свијету", рекао је Трамп.

Путин се огласио у току ноћи - причао о промјени нуклеарне доктрине

Путин се огласио у току ноћи - причао о промјени нуклеарне доктрине

Трамп је у свом говору окривио Џоа Бајдена и Камалу Харис за руску инвазију на Украјину, тврдивши да су они "узроковали ову ситуацију “глупошћу онога што су рекли, сваким својим потезом".

"Једноставно не знају шта учинити. Заробљени су у ситуацији. Жалосно је, једноставно не знају шта учинити. Јер Украјине нема, то више није Украјина. Никада не можете замијенити те градове и мјеста, и никада не можете замијенити мртве људе, толико мртвих људи", упозорио је Трамп.

Пратите нас и путем Вибера