Иракли Кобахидзе

Грузијски премијер: Имам доказе да ми је европски комесар пријетио атентатом!

  • 05.06.2024. 13:27

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе је спреман да предочи доказа о томе да му је један од европских комесара запријетио да ће проћи као премијер Словачке Роберт Фицо на кога је извршен атентат.

"Пријетили су и другима, између осталог, и судбином словачког премијера. Ако је било која држава заинтересована, спреман сам да у сврху истраге пружим релевантне информације и подијелим доказе", рекао је грузијски премијер.

Посланици поништили вето предсједнице: Грузија добија закон о страним агентима!

Посланици поништили вето предсједнице: Грузија добија закон о страним агентима!

Кобахидзе је раније рекао му је један од европских комесара током телефонског разговара запријетио да ће проћи као премијер Словачке. 

Након тога се огласио европски комесар за проширење Оливер Вархељи и потврдио да је атентат на Фица био тема њиховог разговора, али да његова изјава није пријетња, већ фраза "извучена из контекста".

Подсјећамо, словачки премијер рањен је у пуцњави послије сједнице владе у граду Хандлова, око 150 километара сјевероисточно од Братиславе, након чега је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, гдје је имао неколико операција.

С друге стране, Грузија се суочава са притиском западних земаља које су упутиле отворене пријетње Тбилисију гдје је недавно усвојен закон о страним агентима.

Тај закон је трн у оку западном свијету који га је назвао "руски закон", алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године. Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији.

Бизарно: САД пријете Грузији санкцијама због закона који и сами имају

Бизарно: САД пријете Грузији санкцијама због закона који и сами имају

Државни секретар САД Ентони Блинкен најавио је вишесмјерну ревизију сарадње са Грузијом, а Вашингтон је обећао и нову политику о визним ограничењима.

Владајућа партија Грузије назвала је одлуку САД комичном и без преседана и истакла да политика уцјена и пријетње не одговара духу стратешког партнерства.

ЕУ је обећала да ће замрзнути захтјев републике за чланство у Унији.

Москва са своје стране упозорава да Запад покушава да спроведе нови "Мајдан" у Грузији до октобра, како би створио нови извор тензија на руској граници, преноси РТ Балкан.



Пратите нас и путем Вибера