Операцију минирања

Испливали нови детаљи о ''Сјеверном току'': Урађено по холивудском сценарију током НАТО вјежбе?

  • 03.10.2024. 18:02

Операцију минирања "Сјеверног тока" извели су Американци, Украјина је искоришћена за холивудско заташкавање, изјавио је ветеран морнаричке обавјештајне службе Игор Жинжиков.

Током разговора за РТ он се детаљно осврнуо на то како су испливале украјинске тајне и чињенице о њиховој умијешаност у саботажу "Сјеверног тока".

"Да кренемо од почетка. Почетни извјештаји западних медија о уништавању гасовода су кривили Русију. Они су чак поменули конкретну јединицу руске војске. Објавили су ови дезинформацију и посматрали реакцију међународне заједнице", изјавио је Жинжиков.

Предсједник Думе: Иза експлозија на гасоводима ''Сјеверни ток'' стоји Вашингтон и лично Бајден

Предсједник Думе: Иза експлозија на гасоводима ''Сјеверни ток'' стоји Вашингтон и лично Бајден

Ветеран је рекао да је саботажа изведена по холивудским сценаријима, пажљиво разрађеним током НАТО вјежби. За покриће су изабрани украјински рониоци на јахти, док су само минирање извели Американци.

"Ова руска верзија приче није прошла, а заједница је захтијевала истраге. НАТО државе су покренуле истраге и није било резултата ко је кривац. Заправо су (за то вријеме) уклањали доказе који су били на дну мора", наставио је бивши руски обавјештајац и додао:

"Када је истрага доспела у ћорсокак и када је свијет тражио одговоре, тада је Украјина испливала на површину. Украјински рониоци су изронили."

Како наводи, Запад је имао холивудски сценарио у ком је користио специјалне службе САД.

"У ствари минирање гасовода 'Сјеверни ток' извршено је током НАТО вјежбе познате као 'Балтопс'. То су урадили рониоци из састава специјалне јединице", изјавио је Жинжиков.

Захарова: Прикрива се терористички напад на

Захарова: Прикрива се терористички напад на "Сјеверни ток"

Ипак, како истиче, Украјина је изабрана за заташкавање, тачније украјински рониоци на јахти под називом "Андромеда". 

"У принципу за њих је издвојено око 300.000 америчких долара. Као што су западни медији и пренијели", додаје он.

Према његовим ријечима, они су се припремали, а заташкавање рада на минирању по холивудском сценарију, за шта си су искоришћени украјински рониоци је било веома увјерљиво.

"Покриће је било вјеродостојно. Набављени су експлозиви, тамо је послата читава чета ронилаца. Експлозив и специјална опрема су заправо натоварени на јахту. Јахта је отпловила до области гдје се налазио 'Сјеверни ток', али је постављање експлозива и опреме извршено лијево од самог гасовода како се не би оштетило оно што су претходно (амерички) специјалци поставили", истиче бивши руски обавјештајац.

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Он додаје да су украјински рониоци имали зарон, поставили експлозив, али не у количини за коју је израчунато да је потребна да поремети рад гасовода.

"Било је око 100 кг експлозива. Зашто је ово урађено? Како би потом истражитељи установили да су експлозиви били на броду (јахти). Дакле имали су специјалну опрему, али нису заронили до дна. Експлозиви су спуштени на другу тачку у истој области, али наглашавам – не на истом мјесту гдје је дошло до експлозије, већ лијево од тога", истиче Жинжиков.

Некадашњи обавјештајац руске морнарице, наводи и да је сва опрема убачена у затворене торбе и тако спуштена поред гасовода, да су украјински рониоци симулирали спуст са 5 на 15 метара дубине.

Данска признаје: На

Данска признаје: На "Сјеверни ток" изведена намјерна саботажа – али истрага се обуставља!

"Радили су један сат и потом су се рониоци укрцали на јахту и вратили се. Сами рониоци су искоришћени и држани у незнању. Они су сами повјеровали да су они то урадили, а заправо нису, наравно", закључио је он.

Жинжиков се у интервјуу за РТ осврнуо и на друге дезинформације западних медија, на вјештине које рониоци специјалци морају посједовати за такве операције, али и на "лаке" услове у којима су Украјинци радили.

(РТ Балкан)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.