Вјачеслав Володин

Предсједник Думе: Иза експлозија на гасоводима ''Сјеверни ток'' стоји Вашингтон и лично Бајден

  • 26.09.2024. 08:11

Иза експлозија на гасоводима "Сјеверни ток" стоји Вашингтон и лично амерички предсједник Џозеф Бајден, рекао је предсједник руске Думе Вјачеслав Володин.

"Иницијатори и извршиоци диверзија на 'Сјеверним токовима' морају да одговарају. Овдје не постоји застаревање случаја", рекао је Володин поводом двије године од експлозија на гасоводима.

Према његовим ријечима, за терористички напад на гасоводе није одговарао Вашингтон, већ грађани Њемачке којима су Бајден и канцелар Олаф Шолц "узимају из џепова".

Руси сравњују Угледар са земљом, почео је јуриш

Руси сравњују Угледар са земљом, почео је јуриш

Володин истиче да је америчком предсједнику било корисно да западну Европу лиши јефтиног руског гаса и да је примора да купује вишеструки скупљи амерички течни гас.

"Бајден и Шолц су изгубили повјерење становништва у својим земљама због терористичког напада на гасоводе", навео је он.

Према његовим ријечима, највише је страдала Њемачка, јер је њена привреда захваћена рецесијом, БДП је смањен, производни модел је доживио крах, смањила се индустријска производња а број банкрота је рекордан за посљедњих 10 година.

Путин: Русија активни учесник међународне трговине упркос потешкоћама, допринос БРИКС премашује Г7

Путин: Русија активни учесник међународне трговине упркос потешкоћама, допринос БРИКС премашује Г7

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Сјеверног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Сјеверни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.

Рад гасовода „Сјеверни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.

Пратите нас и путем Вибера