"Да би се осигурали ратни циљеви"

Израел извео десетине ваздушних напада, могућа копнена офанзива на Либан?

  • 23.09.2024. 09:54

Израелска војска извела је у понедјељак још једну рунду опсежних напада на Хезболах у Либану и наговијестила да би можда био потребан копнени напад да би се осигурали њени ратни циљеви.

Удари су били географски најраспрострањеније бомбардовање које је Израел истовремено извео откако је почео њихов сукоб са Хезболахом прије скоро годину дана, паралелно са ратом у Гази.

Војска није дала више детаља о нападима.

Израелски ратни авиони извели су у понедјељак ујутро интензиван талас ваздушних напада на градове дуж јужне границе Либана и још сјеверније, према свједочењу очевидаца на које се позива Ројтерс.

''Напали смо Хезболах како није могао замислити, ако нису схватили поруку, схватиће је!''

''Напали смо Хезболах како није могао замислити, ако нису схватили поруку, схватиће је!''

Репортери британске новинске агенције у јужном лучком граду Тиру могли су да чују како ратни авиони лете ниско изнад јужног Либана и потом серију ваздушних удара у близини.

Хезболахова телевизија Ел Манар јавила је о израелским ваздушним нападима на периферији многих градова и села на југу и долини Бека у источном Либану. На снимцима се виде стубови дима који се дижу изнад југа.

Поред напада на регион долине Бека у источном Либану, ратни авиони су извели и ваздушне нападе на област Хермел у сјеверном Либану, јавио је Хезболахов ал-Манар.

Хезболах потврдио: Убијен један од врховних вођа!

Хезболах потврдио: Убијен један од врховних вођа!

Хезболах и Израел разменили су интензивну ватру у недјељу, пошто је либанска милитантна група испалила ракете дубоко на сјеверну израелску територију након што се суочила са интензивним бомбардовањем.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари позвао је становнике јужног Либана да се држе даље од положаја Хезболаха. Он је додао да је Израел почео да напада положаје Хезболаха у Либану након што је идентификовао намјеру да пуцају на Израел.

На питање новинара о могућем израелском копненом нападу на Либан, Хагари је рекао "учинићемо све што је потребно" како бисмо безбједно вратили евакуисане становнике сјеверног Израела у њихове домове, што је ратни приоритет за израелску владу.

Обраћање шефа Хезболаха: Израел је прешао све црвене линије!

Обраћање шефа Хезболаха: Израел је прешао све црвене линије!

Сукоб, који је нагло ескалирао у протеклој седмици, бијесни откако је Хезболах отворио други фронт против Израела, рекавши да дјелује као подршка Палестинцима који се суочавају с израелском офанзивом јужније у Гази.

У уторак и сриједу експлодирале су хиљаде пејџера и воки-токија које користе припадници Хезболаха. За напад се увелико окривљује Израел, који није ни потврдио ни негирао одговорност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.