На југу Либана

Израелски командоси ушли у тунеле Хезболаха

  • Извор: Курир
  • 30.09.2024. 13:36

Специјалне снаге Израелских одбрамбених снага (ИДФ) су недавно, али и у посљедњих неколико мјесеци, извршиле мање, прецизно циљане упаде у јужни Либан, гдје су прикупљале обавјештајне податке и вршиле процјене уочи шире копнене офанзиве која би могла да услиједи већ ове недјеље.

То је објавио Волстрит џурнал, позивајући се на неименоване особе упознате с овом темом.

Наводи се да су упади укључивали уласке у тунеле Хезболаха који се налазе дуж израелско-либанске границе и да су дио ширих напора Израела да деградира капацитете које ова исламистичка организација има на том подручју.

Каква је улога Јединице 8200: Како је Израел тако брзо обезглавио Хезболах

Каква је улога Јединице 8200: Како је Израел тако брзо обезглавио Хезболах

Тајмс оф Израел преноси да би вријеме почетка копнене офанзиве могло да се промијени, пошто се израелске власти налазе под великим притиском из САД да не покрећу ту војну акцију.

Амерички лист наводи да би ИДФ, у том случају, могао да умјесто копнене офанзиве покрене веће упаде командоса у Либан.

Израелски дневник подсјећа на изјаву Тала Берија, стручњака за подземно ратовање, да се мрежа тунела Хезболаха простире на више стотина километара.

Бери је почетком ове године казао за Тајмс оф Израел да је Хезболах дио тунела прокопао директно у Израел, али да су они који су били од тактичке важности откривени и уништени током "Операције Северни штит" коју је ИДФ извео у јануару 2019.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска