Тел Авив

Каква је улога Јединице 8200: Како је Израел тако брзо обезглавио Хезболах

  • Извор: Нова.рс
  • 30.09.2024. 09:38

Израел је након рата са Хезболахом 2006. године уложио велика средства у изградњу шпијунских агенција како би пресрео комуникацију те милитантне групе и пратио њене команданте, што је на крају довело до тога да је готово у потпуности обезглавио Хезболах.

Вођа ове милитантне групе убијен је у ударима ИДФ-а у суботу.

Након напада Хамаса на Израел 7. октобра прошле године, израелски обавјештајци су се плашили превентивног удара од стране Хезболаха. Припремали су се за напад на Хасана Насралаха, вођу Хезболаха, за којег су знали да ће бити у Бејруту.

О Миљану након избора бруји цијела Црна Гора: ''За мене нијесу гласали ни моји из куће''

О Миљану након избора бруји цијела Црна Гора: ''За мене нијесу гласали ни моји из куће''

Међутим, када су обавијестили Бијелу кућу о својим плановима, амерички званичници су одбацили идеју о нападу, упозоривши да би то могло изазвати регионални рат. Предсједник САД Џо Бајден замолио је израелског премијера Нетанјахуа да не изведе напад.

Стратегија праћења вођа Хезболаха

У суботу, Израел је саопштио да је убио Насралаха након што су бомбардовали четири стамбене зграде у Либану. Бајден није био унапријед обавијештен, што је отежало ситуацију за америчку администрацију, преноси "Нова".

Успјех израелске обавјештајне службе у лоцирању Насралаха и продирању у Хезболахов унутрашњи круг резултирао је нападом на високе команданата Хезболаха, остављајући групу без многих кључних људи.

Овај успјех је резултат одлуке Израела да повећа своје обавјештајне ресурсе након рата 2006. године, који се није завршио побједом једне или друге стране, али је Хезболах наставио да се развија и јача.

Српски јутјубери имали тешку саобраћајку

Српски јутјубери имали тешку саобраћајку

Израел је радио на јачању својих обавјештајних капацитета, укључујући коришћење напредних сајбер алата за пресретање комуникације Хезболаха и повећање броја дронова и сателита изнад Либана ради континуираног праћења.

Осим тога, израелска Јединица 8200 успоставила је јаче везе са америчком Агенцијом за националну безбједност, што је олакшало размјену информација о заједничким непријатељима попут Ирана и Хезболаха.

Израел је искористио своју близину Либану за извођење тајних операција на терену, а његови званичници су показали одлучност да изврше ризичне операције које су се разликовале од традиционалних обавјештајних агенција.

Агресивна стратегија Израела довела је до значајних губитака за Хезболах, упркос блиској сарадњи те групе са Ираном на побољшању својих безбједносних капацитета.

Уграђивање експлозива у пејџере

Насралах је признао да је Хезболах претрпио "снажан ударац“ након што је Израел успео да детонира пејџере и токи вокије напуњене експлозивом.

Мљекари да поднесу захтјеве за исплату премија

Мљекари да поднесу захтјеве за исплату премија

Улагање Израела у обавјештајне капацитете исплатило се већ 2008. године, када су сарадњом са ЦИА елиминисали врхунског оперативца Хезболаха, Имада Мугнијеа, у Сирији.

Појачан фокус на Хезболах наставио је да се исплаћује, а недавне акције укључују циљање високих команданата и њихово убиство током састанака у Бејруту.

Израел је прешао на напредније стратегије, укључујући прављење лажних компанија за производњу пејџера који су коришћени за извршење напада.

Док су напади резултирали губицима међу цивилима и изазвали панику, Израел је наставио да се фокусира на кључне мете унутар Хезболаха, што укључује и убиство високог војног команданта Ибрахима Акеела.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?