Послије два срчана удара

Јединствен случај на свијету: Љекари скинули дјечака с апарата, он преживио

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2024. 14:19

Дијете Н. Р. (4), рођено с тешком аномалијом мозга, послије два срчана удара било је на апаратима за одржавање живота, љекари су га скинули с апарата увјерени да ће убрзо преминути, а оно је преживјело.

То је, вјерује се, јединствен случај и требало би да поново добије терапију, наложио је британски судија Најџел Пул.

Дјечак је рођен у марту 2020. године с деформацијом мозга и другим озбиљним здравственим проблемима и стављен је на респиратор прошлог октобра након што је доживио два срчана удара, пренио је Ројтерс.

У априлу ове године, на захтјев болнице у Лондону, у случај се умијешао Виши суд, који је пресудио у корист болнице.

Отет аутобус пун путника: Једна особа повријеђена

Отет аутобус пун путника: Једна особа повријеђена

Како пише Скај њуз (Sky News), дијете је скинуто с апарата, а онда се догодило чудо. Дјечак не само да је преживио, већ је у међувремену и напредовао.

Према речима судије Најџела Пула, који је био задужен за овај случај, Н. Р. сада већ самостално дише.

Пул је у пресуди објављеној ове недјеље истакао да адвокати који заступају родитеље дјетета и Национална здравствена служба нису били упознати с још једним пријављеним случајем у ком је дијете живјело мјесецима након повлачења с апарата за одржавање живота послије судске одлуке.

 "Он је пркосио свим медицинским очекивањима и његов случај подвлачи максиму да је 'медицина наука о неизвјесности и умјетност вјероватноће'", додао је судија.

Из куће украдено 200.000 КМ

Из куће украдено 200.000 КМ

"Очекивања да се о Н. Р. неће моћи бринути код куће и да неће дуго живјети након екстубације нису се испунила", напоменуо је судија Пул и додао да су неке одлуке о начину лијечења донијете у јануару ове године, када је Н. Р. 'много више патио'. Било је мало или нимало доказа да то што је на апаратима може да му помогне. Једина утјеха било је то што је могао да осјети додир својих родитеља."

Судија је рекао и да дјечак сада може да изађе напоље.

"Сада могу да га изведу напоље, на пример у парк. Може да ужива у сунчевим зрацима и осјети вјетар у коси. Живи у кућном окружењу пуном љубави", истакао је судија, уз констатацију да му је било веома драго када је видио фотографије дјечака који је код куће са својим родитељима. 

Дјечакова мајка је у изјави за Високи суд поручила како је воља њеног сина за животом "јака" и да он сада има добар живот.

"Наш син Н. Р. је преживио када су љекари и медицинске сестре, који су се мјесецима бринули о њему, мислили да не може. Заслужио је нови почетак", закључила је мајка.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.