Хамас

Ко је био Јахја Синвар - кољач из Кан Јуниса

  • Извор: Дојче веле
  • 17.10.2024. 19:23

У акцији израелске војске убијен је вођа Хамаса Јахја Синвар, саопштили су израелски званичници након обављених ДНК анализа.

Након ликвидације Исмаила Ханијеа, Синвар је именован за новог политичког лидера групе Хамас. Сматра се да је управо он организатор напада на Израел 7. октобра 2023.

Синвар, човјек којег његови истомишљеници ословљавају само именом, нестао је из јавности након 7. октобра, али је као неприкосновени вођа Хамаса у Појасу Газе играо кључну улогу у тој терористичкој групи. Он је из подземља наставио да контролише исламистичку милицију, односно оно што је од ње преостало након почетка израелске операције.

Званично: Јахја Синвар је мртав!

Званично: Јахја Синвар је мртав!

Он је, како пише њемачки "АРД", имао и задњу ријеч приликом доношења одлуке о томе да ли ће Хамас да прихвати могуће примирје у Гази коју су Израелци мјесеци интензивно бомбардовали – или неће.

О Синвару се мало тога знало. Рођен је 1962. у Гази. Члан Хамаса постао је 1987, непосредно након оснивања те групе. Израелци су га 1988. ухапсили и осуђен је на четвороструку доживотну казну затвора зато што је наводно својеручно убио два израелска војника и четворо палестинских колаборациониста. Годинама у Израелу имао је статус једног од најтраженијих чланова Хамаса и налазио се на самом врху "листе за одстрјел“.

Организатор терора

Синвар је иза решетака провео више од двије деценије. Ослобођен је 2011. у оквиру размјене заробљеника. Шест година касније именован је на дужност шефа Хамаса у Појасу Газе. Синварова репутација немилосрдног и насилног донијели су му надимак Кољач из Кан Јуниса.

Агенција за банкарство није помогла радницима АТВ-а и других санкционисаних фирми

Агенција за банкарство није помогла радницима АТВ-а и других санкционисаних фирми

Под његовом диригентском палицом Хамас је постао радикалнији него што је био прије тога. Управо је Синвар протеклих година интензивирао контакте са Ираном, и Хамас "прикопчао“ на такозвану "Осовину отпора“. Уједно је уз помоћ Техерана додатно војно опремио своју организацију.

"Ционисти у читавом свијету требало би да знају: јао онима који дирну нашу џамију Ал Акса“, знао је да каже током јавних наступа у Појасу Газе. Или реченице попут ове: "Нетанјаху ће проклети дан када га је мајка родила".

На самом почетку рата у Гази, израелска војска је Синвара и његове најближе сараднике означила као људе који су практично "ходајући мртваци“. Управо је Синвар оркестрирао терористички напад 7. октобра, изјавио је начелник Генералштаба израелске војске Херзи Халеви, и додао да ће га пронаћи и убити.

Дјечак који је два пута умро испричао шта је видио 'на небу'

Дјечак који је два пута умро испричао шта је видио 'на небу'

Стејт департмент га је прогласио глобалним терористом од 2015. године, а санкционисали су га и Уједињено Краљевство и Француска.

Израелска процјена Синвара током његовог боравка у затвору описује га као "свирепог, ауторитативног, утицајног и са необичном способностима истрајности, лукавости и манипулације, задовољан с малим… Чува тајне чак и у затвору међу другим затвореницима… Има способност да покрене масе", преноси "Дојче Веле".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:00 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)