Експлозије у Либану

Он је данас ''најтраженији човјек на свијету'', а није имао појма шта се догађа?

  • 20.09.2024. 17:56

Власник бугарске фиктивне фирме Норта Глобал, наводно одговорне за продају пејџера који су експлодирали широм Либана у рукама припадника Хезболаха, нестао је на дан експлозије и отад му се губи сваки траг, пише Дејли мејл.

Предузетник Ринсон Хосе (39), који живи у Норвешкој, а поријеклом је из Индије, наведен је као власник фирме Норта Глобал.

Хосе је у уторак требало да напусти свој стан у предграђу Осла и да крене на раније планирани пословни пут. Међутим, његов примарни послодавац, норвешки медијски конгломерат NHST Media Group, није могао да ступи у контакт с њим, те су у сриједу увече о томе обавијестили норвешку обавјештајну службу.

Кључан човјек Хезболаха преварио смрт у експлозији пејџера, сад погинуо у нападу на Бејрут?

Кључан човјек Хезболаха преварио смрт у експлозији пејџера, сад погинуо у нападу на Бејрут?

Сутрадан је локална полиција саопштила да је покренута прелиминарна истрага "о информацијама које су изашле на видјело".

"Свјесни смо информација, али за сада немамо коментар", рекла је портпаролка норвешке полиције у Ослу Уни Грундал.

У овом тренутку нема доказа који би указивали на то да је Хосе намјерно помогао у проналажењу пејџера коришћених за напад на чланове Хезболаха, као ни да је знао за операцију иза које, како тврди Хезболах, стоји Израел.

Откривено ко је био мета израелског напада на Бејрут: Тражили га и Американци

Откривено ко је био мета израелског напада на Бејрут: Тражили га и Американци

Медији пишу да се Хосе преселио у Норвешку 2015. године, након што је двије године радио за једну фирму из Лондона. Хосе живи у Ослу са супругом и има норвешко држављанство, пише Сан.

Његове комшије у тихом предграђу Осла рекли су за Ројтерс да не знају много о њему.

Међутим, једна његова пријатељица изјавила је за норвешку новинску страницу ВГ да је била шокирана када је сазнала да га повезују с експлозијама у Либану.

Експлозив у батеријама, старији модели модификовани?

Експлозив у батеријама, старији модели модификовани?

"Свиђао се цијелом мом кругу пријатеља. Годинама је чувао своју косу како би могао да је донира обољелима од рака. За мене је он човјек великог срца", рекла је пријатељица несталог Хосеа.

Норта Глобал основана је у априлу 2022. године, а сједиште фирме је регистровано у једној згради у Софији гдје је пријављено готово 200 других предузећа.

Компанија је, на својим званичним беб страницама, прије него што су обрисане у четвртак, оглашавала услуге савјетовања, технолошке интеграције, запошљавања и аутсорсинга.

Захарова: Кијевске снаге отимају цивиле и затварају их у концентрационе логоре

Захарова: Кијевске снаге отимају цивиле и затварају их у концентрационе логоре

"Тражите ли агилну компанију да вам помогне да успјете или да пронађе право технолошко рјешење за вас? Не тражите даље", писало је на интернет страници која је имала опције на енглеском, бугарском и норвешком језику. Ројтерс пише да је контактирао Хосеа, али да је он прекинуо телефонски позив када је упитан о пословању у Бугарској.

Прије је мађарски портал Телеx писао да је Норта Глобал била директно укључена у набаву пејџера, тврдећи да је фирма "организовала испоруку и продала" пејџере Хезболаху. Међутим, затим је бугарска Државна агенција за националну безбједност објавила да бугарска фирма није повезана с набавком пејџера, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера