Грузија

Позната манекенка избодена насмрт

  • Извор: Телеграф
  • 19.09.2024. 20:54

Позната грузијска трансродна манекенка Кесарија Абрамидзе (37) пронађена је мртва данас у свом стану у Тбилисију, а према информацијама Министарства унутрашњих послова, она је избодена на смрт.

Локални медији су пренијели да је ухапшен мушкарац под сумњом да је убио Абрамидзе.

Абрамидзе је била једна од првих трансродних јавних личности у Грузији, а њено убиство је услиједило дан након што је парламент усвојио спорни закон "О породичним вриједностима и заштити малољетника", којим се омогућавају забране догађаја повезаних са Прајдом и цензура филмова и књига са ЛГБТ садржајем, преноси "Гардијан".

Јалови напади Звезде без плода: Бенфика славила у првом колу

Јалови напади Звезде без плода: Бенфика славила у првом колу

Законом се такође забрањују истополни бракови и родно-афирмативна медицинска њега за трансродне особе.

"Гардијан" наводи да, иако је мотив убиства Абрамидзе и даље нејасан, у овој земљи је дошло до пораста насиља над ЛГБТ заједницом откако је десничарска партија Грузијски сан преузела власт.

Прошле године, стотине противника права хомосексуалаца упали су на ЛГБТ фестивал у Тбилисију, због чега је тај догађај отказан.

Десетине хиљада људи марширало је у пријестоници ове године како би промовисало "традиционалне породичне вриједности" на догађају којем је присуствовала владајућа партија и утицајна Православна црква Грузије.

"Постоји директна корелација између употребе говора мржње у политици и злочина из мржње. Прошло је скоро годину дана како влада Грузијског сна агресивно користи хомофобичну реторику и његује је масовним пропагандним средствима", наводи Центар за социјалну правду, група за људска права са сједиштем у Тбилисију.

Осветољубива жена за све крива? Детаљи драме на подгоричком аеродрому

Осветољубива жена за све крива? Детаљи драме на подгоричком аеродрому

Високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ је у сриједу позвао грузијску владу да повуче спорни закон, упозоравајући да ће овај закон, који шири "дискриминацију и стигматизацију", смањити шансе Грузије да се придружи блоку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: