Украдена прије четири године

Пред судом крадљивци златне ве-це шоље из Черчилове палате, a шоље још нема

  • Извор: РТС
  • 08.11.2023. 19:42

Четири године послије крађе ве-це шоље из палате у којој се родио и одрастао бивши британски премијер Винстон Черчил, пред судом ће се наћи четворица крадљиваца. Шоља од чистог злата, међутим, још није пронађена.

Четири особе оптужене су због нестанка потпуно функционалне клозетске шоље од чистог злата, вриједне скоро шест милиона долара, из палате Бленхајм, родне куће бившег британског премијера Винстона Черчила, наводи се у саопштењу полиције.

Крађа се догодила у септембру 2019. године, када је шоља од чистог злата названа "Америка“, умјетничко дјело Мауриција Кателана, била експонат на изложби на којој су људи били позвани да користе потпуно функционалну шољу у палати Бленхајм, отприлике 65 миља сјеверозападно од Лондона.

Ве-це шоља постављена је само два дана прије крађе, а полиција Долине Темзе је 14. септембра 2019. године у 4.57 примила пријаву о провали у палату, у којој се наводи да су починиоци провалили током ноћи и напустили мјесто кривичног дјела у 4.50.

"Прајм" - Цијена сока који је залудио дјецу креће се од 15 до 70 КМ

"Умјетничко дјело које је украдено је тоалетна шоља изузетне вриједности направљена од злата која је била изложен у палати. Будући да је шоља била прикључена на водоводну и канализациону мрежу, то је изазвало значајну штету и поплаву. Вјерујемо да је група преступника користила најмање два возила током прекршаја“, рекао је инспектор Џес Милн у вријеме крађе.

Сада, више од четири године након пљачке, Крунско тужилаштво је званично оптужило четворицу мушкараца за крађу златне шоље.

"Тридесетдеветогодишњи Џејмс Шин терети се по више тачака оптужнице: за провалу, за удруживање ради преноса крадене имовине и за пренос крадене имовине. Мајкл Џонс (38) оптужен је за провалу, док су Фред Доу (35) и Бор Гучук (39) оптужени за удруживање ради преноса крадене имовине“, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Кривични поступци против Џејмса Шина, Мајкла Џонса, Фреда Доуа и Бора Гучука су активни и свако од њих има право на правично суђење, савјетују из тужилаштва.

Мишковић без лисица сам остао у просторији из које је побјегао

Мишковић без лисица сам остао у просторији из које је побјегао

"Изузетно је важно да не буде извјештавања, коментарисања или дијељења информација на интернету које би на било који начин могле да штете овим судским процесима. Функција Крунског тужилаштва није да одлучује да ли је неко лице криво за кривично дјело, већ да буде правично, независно и објективно при давању оцјене о томе да ли је примјерено кривичном суду поднијети оптужницу на разматрање“, објашњавају из тужилаштва.

Прије крађе, посјетиоци су могли да резервишу троминутни термин за коришћење тоалета, што је био најпопуларнији дио поставке када је била изложена у Гугенхајму у Њујорку.

Убрзо након што је умјетничка инсталација украдена, полиција Долине Темзе ухапсила је 66-годишњег мушкарца у вези са инцидентом. Та особа није оптужена.

У августу 2019. године, Едвард Спенсер Черчил, брат војводе од Марлбороа који живи у палати Бленхајм, рекао је за Тајмс да шољу неће бити лако украсти.

"Прво, прикључена је на водоводну и канализациону мрежу, а друго, потенцијални лопов неће имати појма ко је посљедњи пут користио тоалет или шта је јео. Дакле, не, не планирам да је чувам“, рекао је Едвард Спенсер Черчил.

Четворица мушкараца требало би да се појаве пред Оксфордским судом 28. новембра. До данас ве-це шоља није пронађена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: