Фрањевачки самостан

Радост у афричком селу: Херцеговац довео воду

  • Извор: Независне
  • 24.10.2024. 11:59

Захваљујући једном Љубушаку, жупљанину жупе Хумац, једно село у афричкој држави Уганди, смјештеној на истоку континента с готово 48 милиона становника, добило је воду, објавили су из Фрањевачког самостана и Жупе св. Анте Падованског Хумац на друштвеним мрежама.

"Дати човјеку пити и омогућити жедноме да утажи своју жеђ велико је дјело милосрђа. Оно се свакако односи на реалну, питку воду, којом ми у БиХ још увијек обилујемо и готово да о њој никада ни не размишљамо. Но велики дио свијета и те како осјећа посљедице због проблема недоступности питке воде и питка вода је луксуз о којем многи сањају и, нажалост, умиру због њеног мањка," навели су из Жупе Хумац.

Преминуо чувени Тарзан

Преминуо чувени Тарзан

Истичу како жене и дјевојке троше безбројне сате напорно путујући до удаљених извора.

"Удаљена путовања до воде пак имају социјалне посљедице - вријеме које потроше на њих улази у оно вријеме које могу провести бринући се за породицу или школујући се, а у несигурним подручјима та их путовања такође стављају у ризик од насиља и напада" навели су из Жупе.

Подсјетили су како око 300 милиона људи у свијету пати од маларије.

Сурово искрен: Како је Ђоковић говорио о пријатељству с Надалом

Сурово искрен: Како је Ђоковић говорио о пријатељству с Надалом

"Само у Африци маларија има смртне посљедице за око милион људи годишње, од којих је велика већина дјеце млађе од пет година. Контрола наведених болести могућа је уз побољшање хигијенских услова и снабдијевања здравствено исправном водом. Међутим, у многим дијеловима свијета ово је само сан и кориштење здравствено неисправне воде за посљедицу има развијање различитих болести те високи степен смртности становништва“, наведено је у објави на друштвеној мрежи Фејсбук. 

Додали су да је вода нужна за живот и нормално функционисање људског организма те је снабдијевање здравствено исправном водом један од битних предуслова опстанка људског друштва. 

Шта је менингитис и који су симптоми болести

Шта је менингитис и који су симптоми болести

"Богу хвала на овом великом хуманитарном дијелу. Захваљујући нашем жупљанину, ово је село добило воду", објавили су из Жупе Хумац уз фотографије на којима се види неизмјерна радост тамошњих становника због доласка воде у њихово село, посебно најмлађих.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.