Вуледар

Руси куцају на врата 'града тврђаве' у Украјини

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 24.09.2024. 19:28

Руске снаге све су ближе уласку у још једно украјинско упориште, граду Вуледару у источној трегији Доњецк, јавља украјинска аналитичка група "ДипСтејт".

Ово руско напредовање је дио велике офанзиве Москве у источној Украјини, која се драматично убрзала прошлог мјесеца упркос изненадном упаду украјинских снага у западну руску регију Курск почетком августа.

"Ситуација је тешка", каже украјински војни аналитичар Иван Ступак, додајући да би град могао пасти за неколико дана с обзиром на темпо руског напредовања.

Познат као ‘град-тврђава‘, Вуледар је, каже, снажно утврђено подручје које се налази на узвишењу и које је требало издржати руске нападе. Но, ствари, чини се, крећу у другом смјеру.

Детаљи тешке несреће: Аутомобил потпуно изгорио, возач погинуо

Детаљи тешке несреће: Аутомобил потпуно изгорио, возач погинуо

"Нажалост, долазимо до тачке у којој је град практично окружен", рекао је Ступак за "Москв Тајмс".

Руске снаге више пута су покушавале освојити овај стратешки рударски град на подручју бгатом угљем од почетка своје операције прије више од двије и по године. Али, карте које је "ДипСтејт" објавио у понедјељак сугеришу да би се руске снаге овог пута коначно могле приближити свом циљу. Сада се крећу с намјером да блокирају једини преостали улаз сјеверно од града.

Као кључни фактори који су омогућили напредовање Руса према Вуледару наводе се исцрпљеност украјинских снага и кашњење испоруке западне војне помоћи Кијеву . Ступак вјерује да је готово па пад града такође посљедица одлуке украјинске команде да прерасподијели дио опреме и особља стационираног у ‘граду-тврђави‘ како би се помогло одбрани кључног логистичког чворишта Покровск, које се налази 50-ак километара сјеверно од Вуледара.

Није као Покровск, али пад би био морални ударац

Руске снаге брзо напредују према Покровску од августа и сада се налазе мање од 10 километара од самог града, наводи Ступак.

Израелски војни стручњак, Давид Шарп, као и бројни други западни аналитичари, означио је могуће освајање Покровска као "кључну тачку" у руској битци за цијелу регију Доњецк, у интервјуу за "Москов Тајмс" прошлог мјесеца.

"Трамп захвалан Србима"

"Покровск је велик град, па напредовање према њему значи освајање територије. Али могао би бити и важан одбрамбени центар, ако је правилно организовано", рекао је Шарп.

Иако Вуледар нема исту вриједност подршке логистичком систему украјинске војске као Покровск - Покровск се налази се на виталној раскрсници жељезничких линија и путева, логистичко је чвориште из којег се украјинске снаге снабдијевају преко цијелог дијела фронта, од Вуледара на југу до границе с регијама Харков и Доњецк - његов губитак ипак би се сматрао великим неуспјехом за украјинске снаге.

"Ово је (улаз у) јужни Донбас, који држимо како бисмо спријечили руску војску да напредује даље", истакао је Ступак.

С тиме се слаже и војни аналитичар Федерико Борсари, који је за "Кијев Индепендент" раније овог мјесеца рекао да би заузимање Вуледара било "морални ударац за Украјину" и "врло озбиљан развој догађаја који потенцијално може угрозити безбједност цијелог југозападног дијела регије Доњецк".

Без додатне западне помоћи на видику и са слабим изгледима да би Кремљ могао преусмјерити дио својих снага према дјелимично окупираној регији Курск, стручњаци кажу да су шансе Кијева да преокрене ствари у Донбасу и даље врло мале.

Бајден посљедњи пут пред Генералном скупштином УН: ''Знам да изгледам као да имам 40 година''

Бајден посљедњи пут пред Генералном скупштином УН: ''Знам да изгледам као да имам 40 година''

Ступак вјерује да је оно што још увијек може помоћи Украјини да оствари предност, њени све одважнији напади на војна складишта у западној Русији. Тврди да Кијев сада има на оку укупно седам складишта као потенцијалне мете.

Исцрпљена бригада

"Тамо се налази велика количина пројектила и разних бомби, а мањак муниције требао би некако зауставити руску војску", рекао је Ступак.

"Ако ми не можемо фронтално зауставити руске војнике, онда ће барем недостатак муниције, мислим, помоћи", додао је.

О напредовању руских снага сјеверно од Вуледара пише и "Форбс" те истиче да једна те иста моћна и способна украјинска бригада брани Вуледар већ двије године, али да сада постоји опасност од пуцања јединице због исцрпљености.

У јануару и фебруару прошле године 72. механизована бригада украјинске војске поразила је код Вуледара руске снаге двоструко веће од себе. Ова бригада од тада брани град, штитећи кључни сектор линије фронта дуге 1.100 километара, на тачки гдје јужна линија фронта од запада према истоку скреће на сјевер и пролази кроз источну Украјину све до руске Курске области, гдје су украјинске снаге освојиле око 650 квадратних километара руског територија. Тачније, град се налази на раскрсници источне фронте у Доњецкој и јужне у Запоришкој области.

Предсједник Додик: Шмит покушава да буде дио БиХ на лажан начин

Предсједник Додик: Шмит покушава да буде дио БиХ на лажан начин

Али, након 20 мјесеци проведених у Вуледару, 72. механизована бригада, која броји 2.000 људи, сад је већ уморна, а Руси и даље надиру. Након што су скоро двије године покушавали и нису успјели истјерати украјинску бригаду из Вуледара, руска 40. бригада маринаца и друге бригаде сада град покушавају заобићи и одсјећи га. И то им полако успијева, пише аналитичар "Форбса" Дејвид Акс.

Док у многим другим секторима борбе успоравају, око Вуледара могле би се убрзати јер Руси искориштавају прилику за коју су се борили од почетка 2023. године. Украјинска аналитичка група "Фронтелиџенс Инсајт" препоручила је да се "Вуледар држи на оку јер би тамошња ситуација могла постати врло динамична".

Руски напредак кроз Водјане

Минирани путеви и поља око Вуледара постали су смртоносна замка за руске освајаче. Познато је да Руси нападају са десетинама оклопних возила те мотоциклима и возилима за голф. Једнако је уобичајено да Украјинци већину нападача униште минама, беспилотним летјелицама, артиљеријом и противтенковским пројектилима. Но, путеви кроз Водјане, неколико километара сјеверније од Вуледара, мање су опасне и управо ондје Руси напредују, с подршком авиона који избацују снажне навођене бомбе. Украјински центар за одбрамбене стратегије (УЦДС) забиљежио је у недјељу шест руских напада на том подручју.

Бањалучки пензионери остали без бесплатног превоза: Због дуговања града од 1. октобра плаћају карте

Бањалучки пензионери остали без бесплатног превоза: Због дуговања града од 1. октобра плаћају карте

Украјинска 72. механизована бригада релативно је добро опремљена тенковима Т-64, борбеним возилима БМП-2 и хаубицама М-109, али чак ни најбоље опремљена бригада не може заувијек држати линију, истиче Акс - а двије године је дуго вријеме за борбу без паузе за цијелу јединицу.

Познато је то предобро 47. механизованој бригади украјинске војске, која се непрекидно борила на југу и истоку од јуна прошле године, а све је вријеме била снабдијевана америчким борбеним возилима М-2 Бредли, како би одржала своје батаљоне у пуној снази.

Али, након 15 мјесеци борбе, бригада је била посве исцрпљена и овог мјесеца је напокон ротирана са прве линије, упркос недостатку добро опремљених бригада које би је замијениле.

Украјинске оружане снаге нападају у Курску док се истовремено бране на истоку и југу своје земље и јако су растегнуте, а за 14 нових бригада које војска сада формира недостаје модерних возила. Према украјинском предсједнику Володимиру Зеленском, довољно возила за потпуно опремање има тек за четири бригаде, преноси "Јутарњи".

Пратите нас и путем Вибера