Украјина

Руси раширили офанзиву након пада града тврђаве

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 20:40

Након пада 'града тврђаве' Вуледара, руске снаге кренуле су у офанзиву на више фронтова у јужном Донбасу. Иако Украјинци пружају снажан отпор, ситуација им постаје све тежа.

Посебно на фронту западно и сјеверно од Вуледара, гдје руске снаге напредују. Ако Руси задрже досадашњи темпо напредовања, Украјина би до краја године могла изгубити контролу над већим дијелом јужног Донбаса, што би имало далекосежне посљедице за даљњи ток рата.

Вуледар је пао у руке руских снага након вишемјесечних сукоба, а украјинска војска била је присиљена повући се према сјеверу. Иако су руске снаге наишле на снажну обрану у шумовитим подручјима сјеверно од града, западна линија обране показала се рањивијом. Пут који води према украјинском упоришту у Великој Новосилки тренутно је слаба тачка коју Руси покушавају искористити.

Необична ''командна соба'' на фарми пилића

Необична ''командна соба'' на фарми пилића

Посебно значајан догађај догодио се 8. октобра, када су руске снаге постигле локални пробој и заузеле село Золота Нива, 15 километара западно од Вуледара. Руси настављају притискати украјинске положаје на западном фронту, пријетећи Великој Новосилки, једној од задњих великих украјинских 'тврђава' у тој регији, наводи се у анализи независног руског портала Медуза.

Украјинска одбрана под пријетњом у Донбасу

72. механизована бригада, која је директно бранила Вуледар, сада покушава успоставити одбрану сјеверозападно од града.

Њихов циљ је да спријече даљњи напредак руских снага према селу Богојавленка и граду Курахове, кључним украјинским положајима који би могли пасти ако Руси наставе с тренутним смјером напредовања.

Застој у додјели плацева: У Нотарској комори немају информација о овој теми

Застој у додјели плацева: У Нотарској комори немају информација о овој теми

Осим тога, они настављају нападе сјеверно од Вуледара, помијераћу се из смјера села Новомихаиливка, које су заузели овог љета, и напредујући према Катеринивки и Антонивки.

Дугорочно гледано, ова офанзива могла би омогућити руским снагама да заобиђу линије 72. бригаде и угрозе украјинске положаје сјеверно од Богојавленке. Овакав развој ситуације компликује ионако тежак положај Украјинаца у јужном Донбасу.

Ситуација код градова Покровск и Курахове

Један од кључних циљева руских снага је заузимање подручја око стратешки важних градова Курахове и Покровск у јужном Донбасу. Руси су стигли до источне границе резервоара Курахове, а напредују према њему и са сјевера, заузевши дио Цукуринеа и околних рудника. Иако нема непосредне пријетње за град Курахове, јер се налази на јужној обали резервоара, наставак руских напада могао би довести у питање украјинску обрану на том подручју.

Нови и бивши начелник Билеће заједно прошетали и посјетили изложбу

Нови и бивши начелник Билеће заједно прошетали и посјетили изложбу

Истовремено, још увијек није јасно шта се догодило с украјинским снагама које су браниле велики истурени положај између Хирника и Доњецка. Тај положај је кључан јер блокира руске снаге од кориштења пута Доњецк-Покровск, важног правца снабдијевања. Ако напусте тај положај, руске трупе имале би отворен пут за напредовање. Постоји бојазан да би пад Селидовеа, који је већ окружен са сјевера и југа, могао довести до колапса украјинске одбране на фронту између Покровска и Кураховеа, што би резултирало подјелом украјинских снага на два дијела.

На сјеверном дијелу овог фронта руске снаге настављају притисак на Покровск, а напредне јединице стигле су до ивица Мирнохрада, удаљеног само седам километара. Иако тренутно нема назнака да Руси планирају фронтални напад на град, присуство њихових трупа у близини указује на могући наставак притиска на ово подручје.

Купјанск под пријетњом

На сјеверу фронта руске снаге наставиле су офанзиву у подручју Купјанска, с циљем постизања потпуне контроле над ријеком Оскил. Тренутно се налазе на рубу села Крухлиакивка и Колисникивка уз обале ријеке. Ако је успију прећи, то би могло озбиљно угрозити украјинске снаге које бране источни дио Купјанска, познат као Купјанск-Вузлови.

Попела се на аутобуско стајалиште па пјевала пјесму Десингерице

Попела се на аутобуско стајалиште па пјевала пјесму Десингерице

Руске ваздушне снаге већ неко вријеме бомбардују прелазе преко ријеке у Купјанску, што додатно отежава снабдијевање украјинских снага у том подручју. Ако Руси успију окружити Купјанск са сјевера, истока и југа, Украјинци би могли бити присиљени на повлачење преко ријеке, што би значило губитак стратешки важних положаја и отежало даљњу одбрану регије.

Курска област: Сукоби на граници

Ситуација у Курској области, на граници између Русије и Украјине, такође је критична. Обје стране настављају офанзивне операције. Руси покушавају одсјећи украјинске снаге близу Суџе, а јединице Украјинаца покушавају се пробити према западу и зауставити руско напредовање према Глушкову, кључном центру тог подручја.

Иако су обје стране постигле само ограничене тактичке успјехе, сукоби у овој регији наглашавају ширину руских офанзива на украјинске положаје. Руске снаге усмјериле су значајне ресурсе у одбрану села Веселое, а Украјинци су успјели заобићи то упориште, но без успјеха у његовом заузимању, преноси "Тпортал".

Пратите нас и путем Вибера