Украјина

Руски кинжали мељу авионе Ф-16

  • Извор: СРНА
  • 30.09.2024. 12:34

Украјинци су већ изгубили велики број добијених америчких ловаца "Ф-16" током руских удара и сада настоје "да се пребаце" на друге западне борбене авионе, откривају војни портали.

Ваздухопловство Украјине прво је изгубило "Ф-16" у чијој кабини је био најискуснији пилот украјинске војске Алексеј Мес.

Судећи по околностима овог инцидента, "Ф-16" је покушавао да испуни главни задатак због којег су ови ловци пребачени у Украјину, а то је да заштити објекте војне и енергетске инфраструктуре од комбинованих ракетних и беспилотних удара руске војске.

Овај, као и други амерички ловци у украјинској војсци, упркос разним теоријама о "пријатељској ватри", уништен је руским ракетама, наводи Министарство одбране Русије.

Ријеч је о комбинованим руским ваздушним нападима још док се амерички ловци налазе на земљи.

Прије неколико дана, Руси су хиперсоничним пројектилима "кинжал" уништили неколико авиона на аеродрому Староконстантинов.

"Телеграм" канал "Војно дјело" наводи да су два ловца "Ф-16" које је донирала Холандија погођена при покушају полијетања. У ваздухопловној бази су били и "Су-24".

Удар су "кинжалима" из засједе извршила четири "мига 31К" руских Ваздушно-космичких снага.

Рачун је шокирао: ''Да ли сте негдје скупље платили кафу?''

Рачун је шокирао: ''Да ли сте негдје скупље платили кафу?''

Према неким извјештајима, ракете су пробиле армирано-бетонска склоништа, испод којих су Украјинци покушавали да сачувају авионе.

"Телеграм" канал "Вин/вин" извјештава о уништењу не само два америчка и једног украјинског авиона, већ и дијела муниције за њих у виду крстарећих ракета дугог домета НАТО производње, наводећи да је страдало неколико војних стручњака Алијансе.

"У Староконстантинову је убијено девет официра штаба ваздухопловних снага НАТО-а који су стигли из Рамштајна преко Кишињева у Украјину. Они су погинули у складишту за `сторм шедоу` и `скалп` ракете.

Ти официри су координисали (користећи `аваксе` НАТО) лансирање ракета Оружаних снага Украјине. Шест од девет њих били су амерички држављани украјинског поријекла, а тројица су били Французи", прецизира канал.

Како објашњава телевизија "Фронт", проблем за Украјинце је чињеница да се "Ф-16" не могу базирати на аеродрому који се налази на ауто-путу.

Ко је Херберт Кикл - крајњи десничар који је побиједио у Аустрији

Ко је Херберт Кикл - крајњи десничар који је побиједио у Аустрији

Војни аеродром у Староконстантинову изграђен је још у совјетско време, али је имао моћне армирано-бетонске капонире (утврђене структуре) и могао је да се преуреди по стандардима НАТО-а.

Ипак, ни то није спасило авионе од хиперсоничних "кинжала".

Одмах пошто је Украјина изгубила приличан број ловаца "Ф-16", које је испоручила Холандија, Амстердам је повукао из употребе све авионе овог типа, прешавши на ловце пете генерације "Ф-35".

У међувремену, украјински лидер Володимир Зеленски, који је дуго тражио ловце "Ф-16", сада наводи да Кијев преговара са Паризом о трансферу одређеног броја француских ловаца "мираж 2000".

Телевизија "Фронт" процјењује да ће истовремено појављивање великог броја ловаца НАТО-а на небу изнад Украјине неминовно довести до тога да ће у кокпиту бити пилоти Западне алијансе у "принудном" формату или као "добровољци".

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.