Масачусетс

Санкама се забио у борбени хеликоптер - добиће милионску одштету

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2024. 13:37

Савезна влада проглашена је главним кривцем за ноћну несрећу у којој је тешко повријеђен Џеф Смит, адвокат из Масачусетса.

Смит је замало погинуо кад се моторним санкама забио у паркирани борбени хеликоптер Блек Хок, пише "АП".

Окружни судац Марк Мастроианни одлучио је како Смиту мора бити исплаћена одштета од 3.3 милиона долара. У пресуди стоји да обје стране сносе одговорност за несрећу која се догодила у марту 2019. године, али влада ипак сноси 60 одсто одговорности јер је хеликоптер био паркиран на стази коју користе возачи моторних санки. 

Мастроиани је упутио критику Смиту јер није на сигуран начин управљао моторним санкама. Утврђено је да је Смит пребрзо возио, а имао је и затамњене наочаре. Смит је тражио 9.5 милиона долара одштете како би покрио трошкове лијечења и изгубљене плате. 

Влада има рок од 60 дана

"Захвални смо на пажљивом разматрању компликованих чињеница овог случаја од стране судије Мастроианија. Вјерујемо да је правда задовољена, а одлука подстиче јавну сигурност", рекао је Смитов адвокат Даг Десјардинс.

Упецана риба судњег дана: Земљотрес у најави? ФОТО

Упецана риба судњег дана: Земљотрес у најави? ФОТО

Влада је добила рок од 60 дана да исплати одштету или уложи жалбу. Смитови адвокати тврдили су да је посада хеликоптера Блек Хок који је летио из Форт Друма у Њујорку за Вортингтон у Масачусетсу на ноћну обуку била немарна јер је паркирала летјелицу дугу 19.5 метара на стази коју користе возачи моторних санки.

"Суд сматра да је влада прекршила своју дужност јер није предузела никакве кораке да се заштити од очигледног ризика присуства камуфлираног хеликоптера паркираног на активној стази за моторне санке, у помало шумовитом подручју, у мраку. Хеликоптер и простор на којем је био паркиран нису били освијетљени нити обиљежени на било који начин", потврдио је судија. 

Смит, који је хеликоптером пребачен у центар за трауматологију са десетак сломљених ребара, пробушеним плућима и тешким унутрашњим крварењем, и до сада је преживљавао уз помоћ инвалидске накнаде. 48-годишњак има проблема при обављању једноставних задатака, попут навлачења чарапа или хлача. 

Попио је два пива уочи несреће

Иначе, на мјесту стазе за моторне санке налази се и ријетко кориштена писта. Спорни Блек Хок је тако слетио на писту која је одобрена од Савезне управе за ваздухопловство. Смит тврди како се возио стазом више од 100 пута, али да је летјелицу на њој задњи пут видио прије више деценија, док је још био дијете. 

Влада је тврдила да чланови посаде хеликоптера нису знали да су слетјели на стазу за моторне санке. Одбацила је тврдње да је могла спријечити несрећу, нагласивши да посада није била дужна освјетљавати хеликоптер. Покушала је окривити Смита, тврдећи да је возио брзином већом од 105 километара на сат те да је конзумирао лијекове и два пива прије вожње. 

Суд одлучио: Неуставна одлука Станивуковића о поскупљењу паркинга

Суд одлучио: Неуставна одлука Станивуковића о поскупљењу паркинга

Смит је испричао како је уочи несреће био код своје мајке којој је помагао поправити рачунало. Попио је пиво уз вечеру и још једно с оцем прије него што је кренуо у сусрет свом брату, Ричарду Смиту, на стази. Присјетио се како су се свјетла његових санки одбијала од "нечега", али тек је касније схватио да су се одбијала од хеликоптера. 

"Нашао сам га лицем према доле у снијегу. Окренули смо га на леђа и можда се сјећам да сам викао или рекао једном од својих шефова да донесе прву помоћ и деке. Сјећам се да је хватао дах", казао је на суду Бењамин Фостер, члан посаде. 

"Чим сам чуо да је неко на моторним санкама ударио у хеликоптер, знао сам да је то мој брат. Једноставно сам знао да је то он. Отишао сам доле и отац ми је рекао да је Џеф жив. Нисам спавао те ноћи. Провео сам ту ноћ на кољенима молећи", навео је Ричард Смит. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)