Америка

Све у црвеном: Узнемирујући радарски снимци урагана

  • Извор: Агенције
  • 08.10.2024. 20:26

Ураган, који се појавио као тропска олуја у Мексичком заливу током викенда, а очекује се да ће погодити западну обалу Флориде у уторак увече, у понедјељак је проглашен ураганом категорије пет након што се брзо интензивирао у заливу.

Обим олује је застрашујући: брзине вјетра достигле су опасних 180 миља на сат, с ударима који су прелазили 200 миља на сат. Више од милион становника Флориде је позвано на евакуацију.

Метеоролози и стручњаци за олује, са друге стране, користе друштвене мреже да детаљно опишу магнитуде овог озбиљног временског догађаја.

Страва и ужас у Доњој Јабланици: ''Ситуација подсјећа на катаклизму''

Страва и ужас у Доњој Јабланици: ''Ситуација подсјећа на катаклизму''

"Ово је ништа мање него астрономско," пише у широко дијељеној упозорењу метеоролога из Орланда Ное Бергрена на мрежи Икс.

У свом посту, Бергрен је подијелио узнемирујуће радарске снимке који приказују Милтон као огроман црвени облик који покрива читаву мапу. Црвена и тамноцрвена боја на временској радарској мапи сигнализује обилну кишу, изненадне поплаве и услове урагана.

"Немам ријечи да метеоролошки опишем мали округ олује и интензитет," написао је Бергрен.

"Овај ураган се приближава математичкој граници онога што атмосфера Земље изнад овог океанског простора може произвести", додао је.

Ово је питање због ког је позлило дјечаку из ''Рибникара''

Ово је питање због ког је позлило дјечаку из ''Рибникара''

Милтон је од тада пао на још увијек врло опасну олују категорије 4, а могла би - нагласак на могла - бити снижена на категорију 3 до тренутка када удари у Флориду касно у сриједу вече. Ураган категорије пет је најекстремнији тип урагана који је тренутно препознат.

Ова олуја долази тек недјељу дана након што је смртоносни ураган Хелене направио хаос у Апалачији, узрокујући без преседана уништење у западној Сјеверној Каролини и Тенесију — подручјима која су историјски била заштићена од урагана.

Кристијан Голубовић ударио другог учесника Фарме

Кристијан Голубовић ударио другог учесника Фарме

Иако се очекује да ће Милтон мало ослабити док се приближава обали, не би требало да се потцјењује. Како наводи "Њујорк Тајмс", ураган Рита из 2005. године је пао на интензитет категорије 3 прије него што је ударио у Луизијану и Тексас.

Али Рита је ипак била изузетно деструктивна, изазивајући милијарде долара штете и убијајући више од 100 људи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм