САД

Трамп води у 3 кључне државе, а Камала у 4

  • Извор: Блиц
  • 18.10.2024. 07:52

Избори у Америци биће одржани 5. новембра, када ће гласачи донијети коначну одлуку: Доналд Трамп или Камала Харис.

Најновије анкете показују да је Харисова на почетку своје кампање имала благу предност у односу на Трампа, али да је трка сада прилично неизвјесна. Кључну улогу имаће свинг или “колебљиве” државе, од којих највише треба обратити пажњу на Пенсилванију.

Ова трка је у почетку требало да буде реванш ове из 2020. године, када су кандидати били Трамп и Џозеф Бајден. Међутим, Бајден је у последњем тренутку одустао од кандидатуре и подржао своју потпредседницу Камалу Харис.

Шта кажу америчке кладионице – Трамп или Харисова?

Шта кажу америчке кладионице – Трамп или Харисова?

Сада је велико питање – да ли ће Америка добити прву жену за предсједника или се очекује други мандат Доналда Трампа?

Трамп или Камала, ко тренутно води у анкетама

Харисова је имала малу предност у односу на Трампа у националним анкетама откако је ушла у трку крајем јула и она са 49 одсто подршке остаје испред Трампа на националном нивоу, гд‌је он сада има 46 одсто подршке.

Харисова је у првим нед‌јељама кампање забиљежила скок у анкетама, чиме је остварила предност од скоро четири процентна поена крајем августа.

Трамп: Зеленски помогао да се започне рат са Русијом

Трамп: Зеленски помогао да се започне рат са Русијом

Али, бројке су релативно стабилне од почетка септембра, чак и након једине дебате између кандидата 10. септембра, коју је пратило скоро 70 милиона људи.

Иако су ове националне анкете користан водич о томе колико је кандидат популаран широм земље у цјелини, оне нису нужно тачан начин да се предвиди резултат избора.

То је зато што САД користе систем електорског колеџа, у коме се свакој држави даје одређени број гласова који је отприлике у складу са величином њеног становништва. Укупно 538 гласова електорског колеџа је на располагању, тако да кандидат треба да добије 270 да би побиједио.

Шири се снимак разорног удара на руске војнике на полигону, експерти се чуде

Шири се снимак разорног удара на руске војнике на полигону, експерти се чуде

У САД постоји 50 савезних држава, али пошто већина њих скоро увијек гласа за исту странку, у стварности постоји само мали простор за у ком оба кандидата имају шансе за побједу. Ово су мјеста на којима ће избори бити добијени и изгубљени и позната су као “колебљиве” или свинг државе.

Камала води у 4, Трамп у 3 свинг државе

Тренутно су анкете веома тијесне у седам држава које се сматрају бојним пољем на овим изборима и ниједан кандидат нема одлучујућу предност ни у једној од њих.

У Аризони, Џорџији и Сјеверној Каролини, вођство је неколико пута промијењено од почетка августа, али Трамп има малу предност већ неколико нед‌јеља. Слична је ситуација и у Невади, али је тамо сада у вођству Камала Харис.

У три друге државе – Мичигену, Пенсилванији и Висконсину – Харисова води од почетка августа, понекад за два или три бода.

Снимљени посљедњи тренуци првог човјека Хамаса

Снимљени посљедњи тренуци првог човјека Хамаса

Све три државе биле су демократска упоришта прије него што их је Трамп “освојио” 2016. године. Бајден их је поново преузео 2020. године и ако Харисова може да уради исто, онда ће она бити на путу да побиједи на изборима.

На дан када је Бајден напустио трку, заостајао је за Трампом у просјеку за скоро пет процентних поена у седам колебљивих држава.

Партизан разбио Макаби

Партизан разбио Макаби

У Пенсилванији, Бајден је заостајао за скоро 4,5 процентних поена. То је кључна држава јер има највећи број електорских гласова од осталих шест, па побједа у њој олакшава достизање 270 гласова.

Онлајн анкете

Онлајн анкете посвећене америчким изборима као што је polymarket.com говоре да Трамп води у Аризони, Џорџији, Пенсилванији, Мичигену, Висконсину и Невади што му даје значајну предност у односу на Камалу Харис која износи 61 одсто.

Камала фокусирана на гласове републиканаца, Трамп се узда у Маска

Претходни дани били су прилично динамични када је ријеч о предсједничкој кампањи у Америци. Кандидаткиња демократа Камала Харис жели да добије гласове републиканаца, због чега је дала интервју “Фокс Њузу” и одржала митинг на ком су јој се придружили неки републикански званичници.

Она је поручила да Трамп жели да подијели Америку тиме што стално спомиње унутрашње непријатеље, чиме, према њеним ријечима, таргетира грађане Сједињених Држава.

Трамп, са друге стране, наставља у истом маниру напада на Харисову, док милијардер Илон Маск донира све више новца његовој кампањи.

Маск улаже десетине милиона у Трампову кампању

Маск улаже десетине милиона у Трампову кампању

Маск је донирао око 75 милиона долара групи за подршку Доналду Трампу у периоду од три мјесеца, показују федерални извјештаји, што наглашава колико је милијардер постао кључна особа за напоре републиканског кандидата да побиједи на предсједничким изборима у САД.

“Америца ПАЦ”, организација која се фокусира на мотивисање бирача у кључним државама које би могле да одлуче исход избора у Америци, потрошила је око 72 милиона долара у периоду од јула до септембра, према извјештајима поднетим Федералној изборној комисији, преноси Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.