Струка

Три врсте природних катастрофа које ће до 2050. бити најсмртоносније

  • Извор: Агенције
  • 18.10.2024. 20:25

Стручњаци су, квaнтификујући утицај климатских промјена на људско здравље, утврдили да ће три врсте природних катастрофа до 2050. године бити наjсмртоносније.

На првом мјесту су поплаве, које ће проузроковати смрт 8,5 милиона људи. Ова непогода ће наjвише погодити подручје азијско-пацифичког региона, а разлог за то jе што су обале овог подручја густо насељене и што jе карактеристично за њега да трпи налете обилних падавина.

У Бококоторском заливу угинуло више врста рибе

У Бококоторском заливу угинуло више врста рибе

Сљедећа природна катастрофа која ће однијети велики број живота јесте суша. Ова непогода ће довести до смрти 3,2 милиона људи. Поред тога, имаће дугорочни утицај на здравље људи, посебно на дјецу млађу од пет година.

На трећем мјесту по смртности биће топлотни таласи, који ће до 2050. узроковати смрт 1,6 милиона људи. Наjугроженије ће бити особе стариjе од 65 година.

Фотка дана: Српски трио се састао у Ријаду!

Фотка дана: Српски трио се састао у Ријаду!

Такође, у поређењу са осталим непогодама, топлотни таласи ће имати наjвећи утицај на економиjу. Наиме, губитак продуктивности радника мјериће се у милијардама долара.

Изгледно jе да ће климатске промјене до средине овог виjека узроковати смрт додатних 14,5 милиона људи широм свиjета. Наjвише ће бити погођени млади, стариjи и сиромашни.

Који знаци ће бити пуни пара до краја године?

Који знаци ће бити пуни пара до краја године?

Поред тога, пола милијарде људи биће у ризику да оболи од неке заразне болести, попут маларије, а економски губици и здравствени трошкови биће огромни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм