НАСА упозорава

У Шпанији више неће моћи да се живи: Издато упозорење

  • Извор: Б92
  • 22.10.2024. 18:39

НАСА је данас издала упозорење да ће у одређеним дијеловима Шпаније, укључујући Мадрид, Валенсију и Андалузију, због климатских промјена, за 30 година бити превише топло за живот.

Студија НАСА под називом ''Претопло: како климатске промјене могу учинити да нека мјеста буду превише врела за живот'' упозорава да ће осим дијелова Шпаније, до 2050. подручја као што су Јужна Азија, Персијски залив, Црвено море и источна Кина бити толико топла да живот неће бити одржив.

Драма у Херцег Новом: Мртве рибе плутају по мору, заражене опасним вирусом

Драма у Херцег Новом: Мртве рибе плутају по мору, заражене опасним вирусом

Истовремено, студија напомиње да ће сличне температуре погодити дијелове југоисточне Азије и Бразил до 2070, преноси Јуровикли.

''Догађаји попут топлотног таласа 2003. у Европи, који је однио више од 70.000 живота, постаће све чешћи и озбиљнији од 2040-их па надаље. Људи који већ живе на 'врелим мјестима' мораће да се прилагоде још дужим периодима топлотних таласа, док ће они који живе у хладнијим градовима бити изложени екстремним врућинама на које нису навикли'', наводе стручњаци.

Каква би могла бити зима ове године?

Каква би могла бити зима ове године?

Експерти упозоравају да ће велики градови морати да се прилагоде прије 2050, посебно када је у питању адекватна климатизација, као и да је неопходно ријешити проблем недостатка зелених површина у урбаним регијама.

Повлачи се паштета Аргета

Повлачи се паштета Аргета

Здравствени проблеми као што су дехидратација, топлотни удар и кардиоваскуларне болести постаће чешћи, упозоравају стручњаци.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера