Гледају своје националне интересе

Вашингтон Пост: Израел ће напасти Иран прије 5. новембра, биће више удара

  • Извор: Кликс
  • 15.10.2024. 08:24

Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетанјахуа саопштио је да ће Израел слушати Сједињене Америчке Државе, али ће одлучити о својим поступцима у складу са својим националним интересима.

Саопштење је приложено чланку Вашингтон Поста у којем се наводи да је Нетанјаху рекао администрацији предсједника Џоа Бајдена да ће Израел гађати иранске војне, а не нуклеарне или нафтне мете.

Ово је услиједило усред очекивања да ће Израел напасти као одмазду за ирански ракетни напад на Израел 1. октобра. Ирански напад услиједио је након брзог спиралног сукоба између Израела и групе Хезболах коју подржава Иран у Либану.

Позивајући се на двојицу званичника упознатих с тим, Вашингтон Пост наводи да је Нетанјаху рекао Бајденовој администрацији да је вољан ударити на војна, а не на нафтна или нуклеарна постројења у Ирану, сугеришући ограниченији противудар с циљем спречавања рата пуног размјера.

Један од најкрвавијих напада на Израел

Један од најкрвавијих напада на Израел

Акција одмазде била би калибрирана како би се избјегла перцепција "политичког мијешања у америчке изборе", цитира Вашингтон Пост једног званичника. Наводи се како ће се напад десити прије америчких избора 5. новембра и цитира извор који је рекао да ће бити "више одговора" што значи више удара на Иран.

"Слушамо мишљења Сједињених Држава, али ћемо своје коначне одлуке доносити на основу наших националних интереса", рекао је Нетанјахуовог уред, у изјави која је такође цитирана у чланку Вашингтон Поста.

Пала одлука: Израел креће у освету

Пала одлука: Израел креће у освету

Бајден је рекао да неће подржати напад на иранска нуклеарна мјеста, а тржишта нафте су била на ивици због могућности израелског напада на иранска нафтна поља.

Заљевске државе лобирале су у Вашингтону да спријечи Израел да нападне иранска нафтна налазишта јер су забринуте да би њихова властита нафтна постројења могла бити на удару опуномоћеника Техерана ако сукоб ескалира.

(Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Манастири (Р)

    ' Манастири (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица