Одобрен нацрт закона

Важно за раднике у Њемачкој: Зашто ће добити већу плату у децембру?

  • Извор: Феникс магазин
  • 24.10.2024. 23:13

Добре вијести за пореске обвезнике у Њемачкој: Бундестаг је одобрио нацрт закона према којем ће се такозвани основни додатак (њем. Grundfreibetrag) за 2024. накнадно повећати за још 180 евра. Умјесто досадашњих 11.604 евра, сада ће износити 11.784 евра.

Ако и Савезно вијеће у новембру то потврди, то ће значити већу нето плату. Основна накнада је дио вашег дохотка на који не морате платити порез. Ако се повећава, нето плата ће вам бити већа.

Будући да ће вам 180 евра бити одобрено од‌једном у децембру, овај мјесец ће на вашем рачуну завршити више новца.

Шта урадити са свијећом послије славе

Шта урадити са свијећом послије славе

То се догађа аутоматски, а послодавац се брине за обрачун. Уз то, ту је и ретроактивно повећање границе пореске олакшице за д‌јецу (њем. Kinderfreibetrag).

Повећава се за 228 евра на 6.612 евра. Зависно о порезном разреду, половица пореске олакшице за д‌јецу припада сваком родитељу (порезни разред 4/4) или се у цјелости дод‌јељује једном родитељу (порезни разред 3/5).

Порезна олакшица у еврима

Рачуница Њемачког института за пореске обвезнике показују колико ће више нето вјероватно имати у децембру.

Према томе, самци с бруто мјесечном платом од 2.000 до 7.000 евра добиће додатних око 34 евра. Породице с двоје д‌јеце добивају око 62 евра више уз 3.000 евра бруто плате; уз плату од 3.500 до 8.000 евра бруто родитељима остаје додатних 68 евра нето.

Мајка је родила брата 27 дана након што је родила мене: Необична прича из БиХ

Мајка је родила брата 27 дана након што је родила мене: Необична прича из БиХ

Даљња повећања накнада најављена су и за 2025. годину. За 2025. основни порезни одбитак требао би износити 12.096 евра, а за 2026. 12.348 еура.

То је неопходно како би се спријечила такозвана прогресија. Једноставно речено, појам се односи на проблем да људи зарађују више, али још увијек могу приуштити мање.

Кретање плата и цијена

Пореске олакшице редовно се повећавају и усклађују с новоизрачунатим животним минимумом за одрасле и д‌јецу. Зато што се на њега не смије обрачунавати порез на доходак. Сваке двије године влада представља извјештај о животном минимуму, које, између осталог, узима у обзир кретање плата и цијена у Њемачкој.

Домаћину изгорјела штала, штета огромна

Домаћину изгорјела штала, штета огромна

Док ће пореско оптерећење сљедеће године вјеројатно пасти, доприноси за социјално осигурање ићи ће у другом смјеру. Очекује се значајан пораст доприноса за здравствено осигурање, наводе њемачки медији.

(Феникс магазин)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм