Izvor:
Krstarica
30.09.2025
13:22
Komentari:
0Narodno vjerovanje da je podgrijavanje krompira štetno zbog toksičnosti ili kancerogenosti nije potpuno tačno. Istina je da podgrijavanje već termički obrađenog krompira neće direktno izazvati trovanje ili rizik od kancera. Međutim, postoji jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir.
Када подгријемо кромпир, скробна зрна у њему рекристализују се, односно поновно се организују. Ово може довести до промјене у текстури и саставу кромпира. Конкретно, овај процес може учинити кромпир тежим за варење, посебно за људе који већ имају осјетљив стомак или проблеме са варењем. Особе које су склоније надимању или осјећају тежину у стомаку након јела могу посебно примјетити овај ефекат.
Регион
Појавила се карта Југославије због које је срамота и БиХ и Србију и Хрватску
Дакле, иако подгријавање кромпира не представља пријетњу по здравље у смислу токсичности или канцерогености, може довести до нелагодности у стомаку због промјена у скробној структури кромпира.
Zdravlje
4 h
0Zdravlje
7 h
0Zdravlje
1 d
0Zdravlje
1 d
0Najnovije
Najčitanije
15
57
15
57
15
44
15
44
15
43
Trenutno na programu