Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu

Kojić: Pitanje imovine riješeno 1995. godine - imovina pripada entitetima

  • Izvor: SRNA
  • 22.10.2024. 16:13

Republika Srpska nema problem sa imovinom zbog toga što je to pitanje riješeno 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je jasno rečeno da imovina pripada entitetima koji imaju suverenu vlast, teritoriju i stanovništvo, rekao je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

On je govoreći o jučerašnjem preglasavanju srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o imovini istakao da bošnjački političari žele da krše Ustav i propise, te da degradiraju ulogu Predsjedništva BiH kako bi zastavicu bacili srpskim predstavnicima koji bi bili optuženi za blokadu ili za nešto što neće i ne može biti usvojeno.

Vulić: Prijedlog zakona o imovini neće biti uvršten na dnevni red

Vulić: Prijedlog zakona o imovini neće biti uvršten na dnevni red

"I što se ne može naći pred Parlamentarnom skupštinom. Siguran sam da će biti srpsko jedinstvo da se takav jedan neustavan zakonski prijedlog ne usvoji ukoliko ga predloži bilo koji klub poslanika iz bošnjačkog naroda", rekao je Kojić novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da je Ustavom Republike Srpske propisano da ona uređuje svojinska prava, kao i Ustavom Federacije BiH da to čini taj entitet na svojoj teritoriji.

"Dakle, nije propisan Ustavom BiH", naglasio je Kojić.

Amidžić: Prijedlog dopuna Zakona o PDV-u usklađen sa UIO

Amidžić: Prijedlog dopuna Zakona o PDV-u usklađen sa UIO

On je naveo i da se ovim prijedlogom pokušavaju prenijeti nadležnosti kantona i entiteta, zbog toga što se njime predviđa osnivanje novih institucija.

Kojić je istakao da je usvajanje ovog zakonskog prijedloga obično politikantstvo, te da se bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović pokušava pozicionirati unutar svoje stranke kojoj predstoje unutarstranački izbori.

Prema njegovim riječima, žalosno je i da oni koji bi trebali da budu najviši autoritet i najveći legalisti, a to je Ustavni sud, uporno krši sam Ustav BiH i ustave entiteta s ciljem stvaranja novog ustavnog uređenja BiH, na šta nema pravo jer je Ustavni sud tumač, a ne ustavotvorac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: