Upućen u parlamentarnu proceduru

Pogledajte šta piše u Prijedlogu zakona koji predviđa povrat PDV-a za kupovinu prvog stana

  • Izvor: Kliks
  • 25.09.2024. 15:03

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi razmatranja i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovini upućen je u parlamentarnu proceduru.

Zakon predviđa povrat PDV-a za kupovinu prvog stana, a na to bi, ako bude izglasano, pravo imale:

(1) Punoljetno fizičko lice koje je državljanin Bosne i Hercegovine sa stalnim mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini, koje je kupac stana, ima pravo na povrat PDV-a pri kupovini prvog stana.

(2) Stanom iz stava (1) ovog člana smatra se stambeni objekat, i/ili ekonomski djeljiva cjelina u okviru objekata na teritoriji Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni za stanovanje.

(3) Potvrde kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz stava (2) ovog člana izdaju nadležni organi u BiH.

Još jedan dokaz Stanivukovićevog nezakonitog rada: Na mjestu jezera predviđeno fudbalsko igralište

Još jedan dokaz Stanivukovićevog nezakonitog rada: Na mjestu jezera predviđeno fudbalsko igralište

(4) Ukoliko se naknadnim provjerama UIO ili organa iz stava (3) ovog člana utvrdi postupanje suprotno odredbama ovog člana, od strane UIO će se izvršiti naknadni obračun i naplata PDV.

(5) Propise kojima će se bliže regulisati uslovi i način povrata PDV a donosi Upravni odbor UIO

Prijedlog zakona kaže i da za okončane i time registrovane kupoprodaje stana kod nadležnih registrara izvršenih prije stupanja na snagu ovog zakona primjenjivaće se odredbe zakona koji je bio na snazi do tog momenta.

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost zasniva se na principima zakonitosti, hitnosti, društvene odgovornosti, solidarnosti i pravičnosti.

Amidžić: PDV će biti ukinut i za kuće i za stanove

Amidžić: PDV će biti ukinut i za kuće i za stanove

Ovaj vid poreske olakšice vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istovremeno je praksa pokazala da usljed rasta tražnje i rasta privredne aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora, dolazi do kompenzovanja pada javnih prihoda.

Prijedlog su potpisali i u parlamentarnu proceduru uputili Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović, prenosi Kliks.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: