Министар финансија и трезора

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2024. 20:48

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић рекао је да би волио да је закон о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине био усвојен још у јануару и фебруару, али да тада таква иницијатива није наишла на одобравање у Федерацији БиХ (ФБиХ), те истакао да ће се та олакшица односити и на куће и на станове.

Он је напоменуо да је дошло до одређених условљавања и да је речено да ако се не усвоје неки други закон, не може да иде тај закон.

Амиџић је рекао да је то требало бити већ до сада усвојено, али да се чекао одговарајући моменат.

"Рачунао сам на оно што је и логично да у предизборној кампањи не постоји ниједна политичка странка која може да каже да неће подржати такву иницијативу", рекао је Амиџић гостујући у Централним вијестима АТВ-а.

Подршка укидању ПДВ-а на прву некретнину: ''Прави потез''

Подршка укидању ПДВ-а на прву некретнину: ''Прави потез''

Он је навео да је разговарао са колегама из ФБиХ и да ће, уколико они не желе да стану иза ове иницијативе, коју су покренули предсједник Српске Милорад Додик и Привредна комора Српске, она бити упућена самостално из Републике Српске.

Амиџић је рекао да је у питању системски закон што подразумијева помоћ људима који нису дошли до прве некретнине, а то се не односи само на младе брачне парове или одређене категорије становника.

"То се односи на све људе који живе у Републици Српској у било којој локалној заједници и нису успјели да ријеше стамбено питање. Олакшица је озбиљна. Ако је основна цијена 100.000 КМ, ту ће Република Српска урадити поврат ка крајњем кориснику у износу од 17.000 КМ", појаснио је Амиџић.

Додик: Постоји подршка на нивоу БиХ за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине

Додик: Постоји подршка на нивоу БиХ за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине

Он је додао да је то трошак који је Република спремна да носи у првом маху, а да су очекивања да ће се кроз повећани промет, када је у питању број продатих станова и кроз све остале дјелатности које су наслоњене на високоградњу, ти јавни приходи опоравити у будућем периоду, те да ће сви бити задовољни.

"Кроз правилник ћемо настојати да се то третира на начин да нас не интересује да ли је у питању стамбена јединица у колективном или индивидуалном становању. Неће се правити разлика између станова и кућа", рекао је Амиџић за АТВ.

Гостовање Срђана Амиџића у Централним вијестима АТВ-а можете погледати у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм