Dosije

''Tiho tiše'' koje nije ni tiho a kamoli tiše: Svi detalji Kasumovićevog bludničenja

  • Izvor: ATV
  • 08.10.2024. 20:43

Šok i nevjerica u cijeloj BiH i regionu i to zbog glumac Moamera Kasumovića. Osuđen je za bludničenje nad maloljetnikom. Još je šokantnije, što je za to dobio godinu dana zatvora, a kaznu otkupio.

Klupko je počelo da se odmotava nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho tiše“ koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo festa 16. septembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.  Upravo je ova predstava koja govori o vršnjačkom nasilju postala megafon za jednog mladića. O strahotama koje je preživio zbog Kasumovića odlučio je da progovori. Pred punom salom je priznao da je žrtva bio sa 14 godina. Progovorio je i za medije. I to da bi podstakao one koji su prošli isti pakao da progovore jer ne treba o tome da ćute. I on sam je, kaže, ćutao dugo, najviše zbog stida iako on sam nije ni za šta kriv. Bio je samo dijete. 

"Mene je dugo bio stid zbog svega toga, nisam rekao čak ni svojim roditeljima i jako sam ponosan na djecu koja su to iznijela i što se desila ova presuda, da je ostalo na meni ne bih imao snage, a sada sam dobio tu snagu da govorim o svemu. Osjećam se preporođeno sad kad sam to iznio u javnost, drago mi je što se konačno zna o ovome. Najviše me je nerviralo što on živi sasvim normalan život, a ko zna koliko dječaka ide zbog njega na terapiju, više mi je to nego što sam želio da mu naudim, tu namjeru nisam imao nijednog momenta. Želja mi je bila samo, da uđe u prodavnicu i da ga bude sramota, da ga neko pogleda sa gađenjem i odbije da ga usluži, da svi vide kakav je zapravo“, kaže žrtva bludnih radnji Moamera Kasumovića.

Ništa više nije bilo ni tiho a kamoli tiše. Jedna scena oživjela je sav užas. Slike i osjećanja koja su možda završila u nekoj ladici u mozgu postale su življe nego ikada. Jedno pitanje nije moglo ostati bez odgovora.

"Mislio sam da sam konačno prevazišao tu traumu i procesuirao ono što mi se desilo, počeo sam o tome da govorim i sa svojim prijateljima, a onda se desila predstava 'Tiho tiše' i jedna scena koja me je totalno podsjetila na užas koji sam doživio. Imao sam reakciju na tu scenu kada u kolima djevojci spušta ruku na butinu, a ona to odbija. Nakon toga, uslijedila je poruka predstave, ispisana 'DA LI STЕ DOŽIVЕLI NASILjЕ?' U razgovoru sa dramaturgom koji je radio na ovoj predstavi, mojom prijateljicom Teodorom Marković saznao sam, da je na toj predstavi greškom dva puta puštena ta poruka. Dakle znaci, sve me je upućivalo na to da je momenat da kažem, bilo je sad ili nikad, savršena prilika da olakšam svoju dušu“, dodaje Kasumovićeva žrtva.

Dušu je, par dana nakon njega olakšao još jedan, danas, dvadesetogodišnji mladić. On je druga žrtva Moamera Kasumovića. Njegova priča počela je 2019. godine. Tada je imao 15 godina. Za sarajevski portal "Raport“ ispričao je kako je sve i odakle počelo. Sa ocem krenuo u kafić. U tom sarajevskom lokalu većinom su sjedili očevi prijatelji. Među njima se u tom trenutku našao i Kasumović.

"Ja sam odrastao na seriji 'Lud, zbunjen, normalan' i njega sam odmah prepoznao i bilo mi je drago da ga vidim uživo. Sjedili smo i on mi se obratio. Pričao mi je o tome kako se snimaju serije, o kamerama kako se postavljaju za određene scene, a ja sam htio upisati Akademiju scenskih umjetnosti pa mi je sve to bilo zanimljivo“, priča druga Kasumovićeva žrtva.

Ispostavilo se na trenutak. Poslije zanimljivosti uslijedio je prvi šok. Nedugo zatim počeli su se nizati jedan za drugim. "Slika“ o dobrom i normalnom liku iz serije, očas posla pala je u vodu.  

"U jednom trenutku tiho mi je šapnuo na uho: 'Koliko puta dnevno masturbiraš?'. To pitanje me iznenadilo, ali mislio sam da je to neka muška priča. U tom trenutku nisam ništa pomislio. U jednom trenutku, predložio mi je da se izmaknemo i odemo negdje na kafu da pričamo o kamerama, snimanju serija. Poziv sam prihvatio ne misleći na to da bi mogao biti ugrožen ni na koji način. U jednom momentu govorio mi je 'lijep si', davao komplimente, pitao da li sam gej.  Potom mi je rekao da ide u toalet pišati. Bio sam zbunjen, skroz sam zablokirao, nisam reagovao u tom momentu.  Ubrzo je došao otac s prijateljem da idemo kući. U auto sjeda i Kasumović koji u tom trenutku živi u naselju koje se nalazi na relaciji kojom ćemo svakako proći. Sjedio sam na zadnjem sjedištu sa njim. U toku vožnje, u jednom trenutku uzeo mi je ruku i stavio je na svoj penis, dok je svoju ruku stavio na moj polni organ. Ja sam se zaledio. On se skroz izmakao iza sjedišta mog oca, kako ga ne bi vidio, i rukom pokazao da ćutim. Ćutao sam u šoku. Nakon svega mi se javio, što me dodatno šokiralo. Poslao mi je poruku u kojoj je pitao da li sam lijepo spavao“, nastavlja ispovijest Kasumovićeva žrtva.

Svoju traumu i muku podijelio je odmah sa psihoterapeutom a potom na njen savjet i sa roditeljima. Sve su odmah prijavili i suđenje je počelo ali je trauma ostala. Poslije toga vidio ga je, kaže, dva puta. Ogorčenost ne može sakriti, jer, kako kaže, normalno živi i hoda kao da se ništa nije dogodilo. 2021. godine Kasumović je osuđen za krivično djelo bludničenje nad maloljetnikom. Odlukom Opštinskog suda u Sarajevu osuđen je na godinu dana zatvora. 36.500. KM bilo je ipak dovoljno da u njemu ne završi. Slučaj "Moamer Kasumović“ razotkrili su novinari "Raporta“. Prvi trag bilo im je svjedočenje mladića u pozorištu. Međutim, već na početku naišli su i na prvu prepreku.

Sve detalje ovog slučaja pogledajte u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera