Svađa zbog spomenika

Upokojeni Amfilohije posvađao Crnogorce

  • Izvor: B92
  • 19.09.2024. 14:32

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohie zaslužuje spomenik.

"Smatram da je mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije važna ličnost naše skorije istorije. To je čovek koji ima moje poštovanje. Smatram svakako da kao takav zaslužuje spomenik ali ne bih ulazio u detalje koji se tiču tehničkih stvari", rekao je Milatović.

On je gostujući sinoć na podgoričkoj Nova M TV., rekao da je misli da je apsolutno prirodno da taj spomenik bude kao i svaki drugi u Crnoj Gori, napravljen u skladu sa zakonom.

"Ja sam siguran da će se nadležni organi postarati da to tako i bude ali mislim da brojni građani dele moje mišljenje", rekao je Milatović.

Nakon što je Ministarstvo kulture i medija najprije rješenjem odbilo zahtjev Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju i oštrog reagovanja Еparhije budimljansko-nikšićke odluka MKM je povučena, a ministarka se izvinila građanima i Еparhiji SPC, zbog načinjenih propusta.

Ministarka Vujović je ranije danas uputila Vladi Crne Gore prijedlog za prethodno davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomen-obilježja mitropolitu, a u obrazloženju je opširna biografija preminulog mitropolita Amfilohija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine i sahranjen je u kripti podgoričkog Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Pratite nas i putem Vibera