Peticija

Еgipćani žele da im se vrati bista kraljice Nefertiti - potrebno milion potpisa

  • Izvor: RTS
  • 19.09.2024. 03:07

Poznati egipatski arheolog i bivši ministar, Zahi Havas, pokrenuo je peticiju da se u Еgipat vrati bista kraljice Nefertiti, koju su njemački arheolozi otkrili 300 kilometara južno od Kaira i prenijeli u Berlin 1913. godine.

Čuvena bista kraljice Nefertiti, napravljena od krečnjaka, otkrivena je 1912. godine. To je bila zasluga njemačke arheološke misije, a bista je prebačena u Berlin 1913.godine. Stara je 3400 godina.

Cilj peticije Zahija Havasa je povratak ukradenih egipatskih artefakata u zemlju porijekla. Očekuje se prikupljanje najmanje milion potpisa. Kampanja je dio šireg pokreta radi podizanja svijesti o egipatskoj izgubljenoj baštini i važnosti vraćanja pravim vlasnicima.

"Еgipatski nacionalni komitet traži povratak biste kraljice Nefertiti. Ovo je pismo koje sadrži peticiju, želio bih da je svi koji to žele potpišu. Na taj način ćete pokazati da biste voljeli da se to dogodi“, kaže arheolog Zahi Havas.

Bogataški doručak za stomak sit pola dana

Bogataški doručak za stomak sit pola dana

Bista je otkrivena u Tel el Amarni, na 300 kilometara južno od Kaira. To je bila prijestonica muža kraljice Nefertiti, faraona Еhnaton (Amenhotep IV) iz 18. dinastije. Bio je poznat kao kralj jeretik. Promovisao je obožavanje Atena iznad svih drugih egipatskih bogova, tokom svoje vladavine koja je trajala do 1335. godine stare ere, koju je karakterisala radikalna transformacija egipatske umjetnosti.

"Međunarodno pravo, iako nije fer, dozvoljava nam da vratimo u Еgipat bistu kraljice Nefertiti. Podnijeli smo sve prikupljene dokaze u vezi sa tim“, navodi Zahi Havas.

Peticija će biti predstavljena njemačkim vlastima kada bude sakupljeno milion potpisa. Iako ostaje da se vidi da li će se to postići, to je značajan korak u naporima Еgipta da se vrate u zemlju artefakti i povrati kulturni identitet. 

Iz pravoslavlja prešla u islam: Jelena je unuka narodnog heroja koja je odlučila da promijeni vjeru

Iz pravoslavlja prešla u islam: Jelena je unuka narodnog heroja koja je odlučila da promijeni vjeru

Zahi Havas kaže da mu je cilj vraćanje tri predmeta.

"Rekao sam u više navrata da muzeji i dalje praktikuju imperijalizam jer su naše naslijeđe odnijeli Francuzi i Britanci. Želim da se u Еgipat vrate tri glavna predmeta, osim biste kraljice Nefertiti, to su kamen iz Rozete iz Britanskog muzeja i zodijak iz Dendere (poznati egipatski bareljef sa plafona pronaosa kapele posvećene Ozirisu) iz Luvra“, ističe Havas.

Za sada nema komentara iz Novog Muzeja u Berlinu na pokrenutu peticiju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.