Швајцарска овсена каша назив дугује творцу, др Максимилијану Бирхер-Бенеру, швајцарском нутриционисти и љекару који је овсену кашу осмислио око 1900. године као љековити оброк за своје пацијенте.
Богаташи, умјетници, музичари, политичари и остало "крем де ла крем“ друштво долазило је у његову клинику у близини Цириха како би се уз чинију овсене каше опустили, скинули вишак килограма, излијечили разне тегобе или вратили се у форму.
Стога је овај оброк у неким круговима добио назив богаташки доручак.
Састојци за швајцарску овсену кашу:
- 80 грама овсених пахуљица,
- 2 кашике кокосовог брашна,
- 1 кашика чија сјеменки,
- 1 кашика сјеменки конопље или сјеменки лана,
- 1 прстохват соли,
- 1 кашика сјеменки бундеве,
- 3 кашике сувих брусница,
- 1 и ¼ шоље бадемовог млијека или млијека по избору,
- 1 шоља обичног јогурта или кокосовог јогурта,
- ½-1 кашичица чистог екстракта ваниле,
- 1 кашика меда (или више према укусу),
- 1 велика Грени Смит јабука нарендана,
- ¼ шоље насјецканих ораха или насјецканих бадема.
Припрема:
У посуди помијешајте овсене пахуљице, орашасте плодове, кокос, сјеменке, со и бруснице.
Додајте млијеко, јогурт, ванилу, мед и нарибану јабуку и добро промијешајте да се све сједини.
Покријте посуду пластичном фолијом и оставите да одстоји сат до два, или преко ноћи.
Сутрадан умијешајте мало млијека или јогурта да разриједите смјесу ако је потребно – и уживајте, пише "Пункуфер.хр".