Velika pobjeda na pomolu

Nove vijesti sa fronta! Rusija izbacuje Ukrajinu i iz ovog grada!

  • 15.10.2024. 14:00

Ruske snage zauzele su već više od dvije trećine teritorije grada Torecka, izjavio je šef DNR Denis Pušilin u programu televizijskog kanala "Solovjov lajv".

- Naši vojnici korak po korak napreduju kroz naseljeno mjesto, već je više od dvije trećine naseljenog mjesta sigurno oslobođeno — možda čak i više tokom protekle noći. Momci herojskim naporima izbacuju neprijatelja iz višespratnica i nastavljaju napredovanje - rekao je on.

Pušilin je istakao da su ruski borci sada oslobodili više od 70 procenata Torecka, ali neprijatelj nastavlja da prebacuje rezerve iz Konstantinovke.

Slovački evroposlanik: U Еvropi svi shvataju da Ukrajina gubi

Slovački evroposlanik: U Еvropi svi shvataju da Ukrajina gubi

- Kada je riječ o intenzitetu borbenih dejstava, često se dešava, posebno prilikom oslobađanja visokih zgrada, da se naši odredi nalaze u jednom ulazu višespratnice, dok se neprijatelj još uvijek nalazi u susednom ulazu. Ali korak po korak naši borci istiskuju neprijatelja - dodao je on.

Prema riječima šefa DNR, u gradu ostaje najmanje hiljadu civila, od kojih mnogi nisu željeli da napuste svoje domove i čekaju da se normalizuje miran život. Naravno, trenutno je njihova evakuacija u sigurna područja otežana. Ali, koliko je moguće, naši vojnici im pružaju svu neophodnu pomoć. Razumijemo da će ovo naselje u bliskoj budućnosti biti oslobođeno, čekamo vijesti od Ministarstva odbrane - naveo je Pušilin.

Grad duhova - Ovo je trenutno najopasniji front u Ukrajini, Rusi nadiru

Grad duhova - Ovo je trenutno najopasniji front u Ukrajini, Rusi nadiru

Prema izvještaju Ministarstva odbrane, u protekla 24 sata jedinice grupacije "Centar" poboljšale su pozicije na prednjoj liniji, nanijele udarce formacijama sedam ukrajinskih brigada i odbile devet protivnapada. OSU su u tim borbama izgubile oko 465 vojnika, borbeno oklopno vozilo Kirpi turske proizvodnje, četiri automobila, haubicu D-30 i protivtenkovski top "Rapira".

Toreck je snažno utvrđenje sa razvijenom željezničkom mrežom, gdje su se ukrajinski borci učvrstili još od 2014. godine. Upravo odatle se redovno granatira Gorlovka — jedan od najvećih gradova DNR-a.

Sijarto: Mađarska neće davati sredstva u fond ЕU za pomoć Ukrajini

Sijarto: Mađarska neće davati sredstva u fond ЕU za pomoć Ukrajini

Zauzimanje grada olakšaće snabdijevanje ruskih snaga putem dionice puta Donjeck — Gorlovka — Artemovsk, a takođe će omogućiti da se ugrozi neprijateljska grupacija u Kleščejevki napadom s leđa. Pored toga, odatle se može razvijati napredovanje prema sjeverozapadu — ka Konstantinovki.


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)