Samita BRIKS-a

Putin: Jačanje veza sa afričkim državama

  • Izvor: SRNA
  • 22.10.2024. 16:13

Rusija daje veliki značaj jačanju veza sa afričkim zemljama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u uvodnoj riječi na sastanku sa južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafozom u Kazanju, na marginama Samita BRIKS-a.

"Rusija daje poseban značaj jačanju odnosa sa državama na afričkom kontinentu, jer sa njima radi na sprovođenju zajedničkih dokumenata usvojenih na samitu Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu, a to su deklaracija i akcioni plan do 2026. godine", rekao je ruski lider.

On je istakao da se Rusija raduje što će primiti najvišeg diplomatu Južnoafričke Republike na prvoj ministarskoj konferenciji Foruma rusko-afričkog partnerstva koja će se održati u Sočiju od 9. do 10. novembra.

Putin otvorio Samit BRIKS-a: Stigli Si i Modi, Srpsku predstavlja predsjednik Dodik

Putin otvorio Samit BRIKS-a: Stigli Si i Modi, Srpsku predstavlja predsjednik Dodik

Komentarišući međunarodna pitanja, Putin je istakao da Rusija i Južnoafrička Republika uglavnom koordinišu svoje napore na međunarodnoj areni u cilju uspostavljanja pravednog, multipolarnog svjetskog poretka.

"Što se tiče bilateralnih odnosa, oni se zasnivaju na principima sveobuhvatnog strateškog partnerstva, ravnopravnosti i međusobnog poštovanja", zaključio je Putin.

U ruskom gradu Kazanju danas je počeo Samit BRIKS-a koji će trajati do 24. oktobra, podsjeća TASS.

Španska policija zaplijenila 98 ukradenih luksuznih automobila

Španska policija zaplijenila 98 ukradenih luksuznih automobila

Glavne teme Samita su jačanje multilateralizma, integrisanje novih članica organizacije i regionalni izazovi.

Na trodnevnom samitu učestvuje zvaničnici iz 36 zemalja, uključujući 22 lidera, kao i predstavnici šest međunarodnih organizacija, među kojima su direktor Nove razvojne banke BRIKS-a Dilma Rusef i generalni sekretar UN Antonio Guteres. Na samitu prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.