Mađarska

Sijarto: Raste rizik od eskalacije, protivimo se napadima duboko u teritoriju Rusije

  • 25.09.2024. 10:18

Isporuke oružja Ukrajini od zapadnih zemalja nisu približile mirno rješenje sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Ako ćemo da budemo iskreni prema sebi, moramo priznati da ono što je do danas urađeno nije uspjelo. Isporuke oružja ni na koji način nisu pomogle da se rat približi kraju", ocijenio je Sijarto na marginama Generalne skupštine UN.

On je dodao da je Mađarska spremna da učestvuje u svim globalnim inicijativama koje promovišu ideju mira i izrazio nadu da će nedjelja na visokom nivou u UN približiti region srednje i istočne Еvrope mirnom rješenju sukoba.

Nebenzja otkrio koji je uslov da Rusija završi specijalnu operaciju

Nebenzja otkrio koji je uslov da Rusija završi specijalnu operaciju

Prema njegovim riječima, globalna bezbjednosna situacija trenutno je najgora od kraja Drugog svjetskog rata, s tim u vezi svjetski lideri okupljeni na Generalnoj skupštini UN moraju da se prisjete zašto je ova svjetska organizacija osnovana.

Šef mađarske diplomatije je istakao da je Budimpešta protiv toga da se Kijevu dozvoli da izvodi napade duboko u teritoriju Rusije, jer će to povećati rizike od eskalacije.

"Zaista smo oprezni i zabrinuti zbog svih mjera koje bi mogle dovesti do eskalacije, bez obzira ko ih preduzima. Ako bilo koji korak povećava rizik od eskalacije, mi smo protiv toga. Kada je riječ o tome da Zapad upotrebi oružje u udarima na teritoriju Rusije, a ja na ovo pitanje ne gledam iz političke ili propagandne perspektive, na to nema drugog odgovora osim da se kaže: da, ovo će zaista povećati rizik od eskalacije", ukazao je.

Rusi kucaju na vrata 'grada tvrđave' u Ukrajini

Rusi kucaju na vrata 'grada tvrđave' u Ukrajini

On je dodao da Budimpešta smatra besmislenim prijetnje Zapada o navodnim planovima Rusije da napadne NATO.

"Koja je svrha napada na bilo koju državu-članicu NATO-a? NATO ima svoj ugovor, u kome postoji član 5 koji vrlo jasno kaže da ako dođe do napada na bilo koju državu-članicu, onda se to mora smatrati napadom na sve. Dakle, ko god napada NATO, mora se suočiti sa cijelim NATO-om. Zašto bi Rusija htjela da se sukobljava?", dodao je.

Sijarto je takođe pozvao one koji govore o takvim prijetnjama iz Rusije da "samo logično razmisle".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.