Velika akcija

Skandal u Еvropi: Prepakovali robu kojoj je istekao rok, oduzete tone hrane!

  • 24.10.2024. 21:36

Еvropol je proveo akciju pljenidbe hrane i pića kojima je istekao rok trajanja, pa je bila prepakovana, a procjenjuje je da je riječ o robi vrijednosti većoj od 90 miliona evra.

Zaplijenjeno je 22.000 tona hrane i 850.000 pića, koje je uglavnom alkoholno.

Saopšteno je da je u sklopu akcije razbijeno 11 kriminalnih mreža, te su raspisane 104 potjernice. Izdata su 184 naloga za pretres, a 278 osoba je prijavljeno pravosudnim organima.

Smanjenje kamatnih stopa šansa za oporavak privrede Republike Srpske

Smanjenje kamatnih stopa šansa za oporavak privrede Republike Srpske

Cilj operacije OPSON je bio da zaštiti javno zdravlje i razbije uključene mreže organizovanog kriminala, objavio je Еvropol.

Istražitelji širom Еvrope primijetili su da se nastavio trend da prevaranti prodaju hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Kako je policija objavila, infiltrirajući se u kompanije za odlaganje otpada, prevaranti dođu do velike količine hrane kojoj je istekao rok trajanja koju treba uništiti.

Šefica MMF-a o opasnostima: Svijet bi se suočio sa malim zaradama i manjim brojem radnih mjesta

Šefica MMF-a o opasnostima: Svijet bi se suočio sa malim zaradama i manjim brojem radnih mjesta

Nakon brisanja i ponovnog štampanja datuma isteka ili štampanja i postavljanja novih etiketa, oni ponovo uvode proizvode kojima je istekao rok trajanja u lanac snabdijevanja.

Što se tiče falsifikovane i pogrešno označene hrane, maslinovo ulje i vina sa zaštićenom oznakom porijekla su najviše pogođene vrste proizvoda.

Španska policija je u saradnji sa Еvropolom uhapsila je četiri osobe i zaplijenila oko 120.000 konzervi tunjevine i 45.000 litara ulja.

Pritvoreni vlasnici jedne kompanije za konzerviranje u La Riohi pripremali su konzervirane proizvode sa tunjevinom slabijeg kvaliteta nego što je naznačeno na etiketi, kao i sa suncokretovim uljem označenim kao maslinovo ulje, čime su uspjeli plasirati proizvode po visokim cijenama.

Nove loše vijesti za Njemačku! MMF smanjio prognoze

Nove loše vijesti za Njemačku! MMF smanjio prognoze

Italijanske jedinice zaplijenile su približno 42 tone falsifikovanog ulja. Proizvod, koji se prodaje kao italijansko ekstra djevičansko maslinovo ulje, bio je ili spreman za distribuciju.

Policajci su otkrili razne lokacije kao što su skladišta, a zaplijenili su i 71 tonu zauljenih materija, sadržanih u plastičnim kacama i limenkama različitih veličina, kao i 623 litra hlorofila koji se koristi za falsifikovanje ulja.

Ukupna vrijednost oduzetih predmeta, uključujući opremu za pakovanje, etikete, transportno vozilo, viljuškare i elektroniku, iznosi 900.000 evra.

Kriminalna mreža je lažirala i francusko crno vino, naplaćujući do 15.000 evra po boci.

Lažno vino je falsifikovano u Italiji, zatim isporučeno na italijanski aerodrom i izvezeno za prodaju po tržišnoj vrijednosti širom svijeta od strane poštenih trgovaca vinom, navodi Еvropol, a prenosi Srna.

(Foto: europol.europa.eu)

Pratite nas i putem Vibera