Шанса и за физичка лица

Смањење каматних стопа шанса за опоравак привреде Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2024. 19:35

Након одлуке Европске централне банке да смањи каматне стопе отворила су се и врата за смањење камата за физичка лица, али и за коначан опоравак спољнотрговинског дефицита Републике Српске.

У Привредној комори Републике Српске очекују већу тражњу за домаћом робом, али увјеравају и привреднике  да је кључни тренутак да повољније кредитне аранжмане уложе у секторе који су најпотребнији у еврозони.

„Чињеница да је ове године мање пријављено привредних субјеката по позиву Министарства привреде и предузетништва, значи да постоје одређена бојазан да се те инвестиције неће лако у наредном периоду враћати. Сигурно да било који потез који иде у смањењу трошкова је само за поздравити. Надам се да ће се то рефлектовати на тржиште капитала у Републици Српској“, рекао је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске. 

Банке које послују у БиХ свакако су дужне да прилагоде кредите које су везане за еурибор. Дефинитивно ће зато економски пад камата осјетити и правна и физичка лица, увјерава директор Агенције за банкарство Републике Српске. 

„Све каматне стопе које имају у Европи, правна и физичка лица у банкама у БиХ и у Републици Српској ће имати мање рате, односно биће мањи ануитети. Ми смо то увијек говорили, поновићемо, да се најчешће усклађивање каматних стопа дешава два пута годишње, првог јула и првог јануара“, рекао је Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске. 

Клијентима банака већ 1. јануара на кућну адресу требало би стићи обавјештење о смањеним ануитетима. Економисти и дугорочно очекују пад еурибора, а самим тим и каматних стопа и наредне године.

„Опет подсјећам да је ЕЦБ снизила каматне стопе за 0,25 и није реално очекивати да ће неко веће снижавање каматних стопа и код нас након извјесног времена бити веће од тога што се дешава на европском међубанкарском новчаном тржишту“, истакао је Марко Ђого, економиста.

Колико год да је смањење каматне стопе, за БиХ је битно јер има више од 70 одсто спољнотрговинске размјене са ЕУ. Ово је треће смањење камате ове године, а услиједило је након благог пада инфлације у Еврозони.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:00 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)