Ostavka

Ukrajina ostala bez glavnog tužioca

  • Izvor: Agencije
  • 22.10.2024. 17:38

Ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin podnio je ostavku zbog skandala u vezi sa više tužilaca koji su koristili lažne potvrde o invalidnosti.

"Ukrajinski predsjednik je danas sazvao bezbjednosni samit kako bi razgovarao o očigledno nemoralnoj situaciji sa lažnim potvrdama o invalidnosti javnih zvaničnika. Ja cijenim povjerenje, ali smatram da je u ovom trenutku ispravno da dam ostavku", rekao je Kostin.

On je dodao da su pokrenute provjere u cijelom sistemu upravljanja Ukrajine i da su otkrivene "sramne činjenice zloupotrebe" među tužiocima.

Kostin je pozvao na odgovornost svih korumpiranih funkcionera, uključujući i "političku odgovornost".

Priča oca ledi krv u venama: Sahranjivao kćerku (2), a ona u kovčegu pomjerila ruku

Priča oca ledi krv u venama: Sahranjivao kćerku (2), a ona u kovčegu pomjerila ruku

Kostinovo saopštenje o ostavci pojavilo se odmah nakon objave Zelenskog, posvećene rezultatima sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (NSDC) povodom zloupotreba službenika medicinskih i stručnih komisija (MSЕC) i registraciji masovnog lažnog invaliditeta od strane tužilaca.

Na njemu je Kabinet ministara predložio korake za rješavanje problema i odredio listu mera koje je Zelenski odobrio dekretom. Među takvim odlukama, Zelenski je naveo, posebno, digitalizaciju procesa prolaska svih faza medicinskih i socijalnih stručnih komisija, stvarnu provjeru izjava članova MSЕK-a, verifikaciju i preispitivanje neopravdanih odluka u vezi sa invalidnošću službenika i revizija relevantnih penzijskih doprinosa, kao i zakonske izmjene za hitnu reformu sistema medicinske i socijalne ekspertize u Ukrajini, revizija sistema i mehanizma obračunavanja penzija službenicima državnih organa.

"Smatram da odgovornost za sadašnje stanje treba da bude lična... Potrebne su kadrovske odluke. Trebalo bi da postoji i politička odgovornost generalnog tužioca za situaciju u tužilaštvu Ukrajine", zaključio je Zelenski.

Vjeroučiteljica ošamarila učenika na času

Vjeroučiteljica ošamarila učenika na času

Načelnik Službe bezbjednosti Ukrajine Vasil Maljuk saopštio je ranije da je ta služba osumnjičila za korupciju 64 službenika Ministarstva za ekonomska pitanja, devet osoba je već osuđeno, više od 4.000 zaključaka o invalidnosti je poništeno, a još uvijek traju provjere za 2.400.

Nove slučajeve ​​korupcije u MSЕK-u su otkrivene, posebno, u oblastima Harkov, Rivne, Nikolajev i Zakarpatje. Ukrajinski mediji su ranije prenijeli da su korupcijske šeme u MSЕK-u alternativna vertikala korupciji u teritorijalnim centrima za regrutaciju (TCC) nadležnim za pitanja za mobilizacije.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) danas je razotkrila načelnicu mikolajevskog regionalnog MSЕK-a u korupcijskim šemama, a prilikom pretresa pripadnici SBU pronašli su više od 450.000 američkih dolara i ruski pasoš njenog sina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.